Rengeteg kép és videó került fel a közösségi oldalakra, amin tömegek próbálnak elérni utolsó buszokat vonatokat, vagy szinte bármit, ami kiviszi őket a Londonban és környékén bevezetésre kerülő 4-es készültségi szint területéről. A lakosság mindössze 8 órával az új szabályok életbe lépése előtt lett figyelmeztetve a változásokról.

Az egyik videófelvételen, ami kikerült a közösségi oldalakra, hatalmas sorokat láthatunk a St Pancras állomáson, miközben az emberek igyekeztek elérni a Leedsbe tartó egyik vonatot, amíg még tehették. Szombat délután 4 órakor ugyanis Boris Johnson tartott egy Downing Street-i sajtótájékoztatót, amelyben szigorúbb korlátozások bevezetését jelentette be – nagyjából hasonlóakat a novemberi lockdownhoz – Londonban, valamint Délkeleten és Kelet-Anglia nagy részén éjféltől.

Emellett ezeken a területeken a karácsonyi szabályok is vissza lettek vonva, amelyek lehetővé tették volna, hogy az ünnepek alatt három háztartás együtt tölthessen 5 teljes napot. Az egyes, kettes és hármas készültségi szinteken is egy napra rövidítették ezt az intervallumot. Az új szigorításokról itt olvashattok bővebben.

A média kérdésére, hogy mit mondana azoknak, akinek már össze vannak pakolva a csomagjaik, és indulásra készek voltak, hogy végre láthassák a családjukat és szeretteiket, Chris Whitty angliai főorvos-professzor azt mondta: „Ha már összecsomagoltál az útra, pakolj ki a táskádból.”

A baj csak az, hogy rengeteg ember, már eldöntötte, hogy elindul, és a miniszterelnök utolsó pillanatban tett bejelentése egy jelentős részüket már nem állította meg. Miközben az emberek az ország más városaiba igyekeztek eljutni, ami lehetetlenné tette a társadalmi távolságtartást, sokan a közösségi médián keresztül adtak hangot aggályaiknak.

Ben McKinlay blogger és a Glasgow-i Egyetem joghallgatója, ezt írta twitteren az egyik kép alá: „Micsoda teljesen kiszámítható katasztrófa.”

A 22 éves bristoli Izzy azt mondta, hogy „az otthon nyújtotta biztonságra vágyik karácsonykor”, és szülei még a korlátozások életbe lépése előtt eljöttek érte.

Matt Hancock „teljesen felelőtlennek” nevezte azokat az embereket, akik Londonból elmenekültek, mielőtt az új szabályok vasárnap életbe léptek. A szombat esti bejelentést követően Hollandia, majd Belgium is megszüntette az Egyesült Királyságba és onnan induló repülőjáratait. Állítólag Franciaország és Németország szintén hasonló lépéseket fontolgat.     Forrás