Több ezer katonát helyeztek készenlétbe a Brexit miatt: a brit kormány a megállapodás nélküli kilépésre készül 1

Brit katonák ezreit helyezte készenlétbe a kormány földön vízen és levegőben, hogy a Brexit körüli egyre nagyobb káoszban minden eshetőségre fel legyen készülve az ország. A készenlét helyezett katonákról a bejelentést a parlament alsóházában tette meg Gavin Williamson, védelmi miniszter. A kormány azt nyilatkozta, hogy a katonaság készültségbe helyezése a megállapodás nélküli Brexitre való felkészülés egyik lépése.

Több ezer katonát helyeztek készenlétbe a Brexit miatt: a brit kormány a megállapodás nélküli kilépésre készül 3

A védelmi miniszter azt mondta a parlamenti képviselőknek,hogy a „formális felkérés” még nem érkezett be a védelmi minisztériumba, de elmondása szerint: „Amit tenni fogunk, az 3500 katona készenlétbe helyezése annak érdekében, hogy minden kormányzati osztály támogatást kaphasson bármilyen szükséghelyzetben.”

Hogy hasonló szituációban a készenlétbe helyezett katonák milyen feladatokat láthatnak el, arról itt egy rövid összefoglaló:

  • A kulcsfontosságú helyek védelme, hogy a rendőrség felszabaduljon, hogy megbirkózzon a közlekedési zavarokkal és a rend fenntartásával tudjon törődni
  • Létfontosságú gyógyszerek légi szállítása, mint például az inzulin, amelyet hosszú ideig nem lehet tárolni, így megóvva a betegeket és az NHS-t a hiányoktól
  • A csatorna őrzése a csempészektől és az emberkereskedőktől
  • Óriás hajók segítségével élelmiszerek és elsőbbségi szállítmányok szállítására abban az esetben, ha a kikötőkben túl nagy lenne a káosz

„Teljesen helyesnek tartom, hogy a kormány biztosítja, hogy felkészültek legyünk bármilyen forgatókönyvre, amikor márciusban elhagyjuk az EU-t.” – mondta Mr Williamson.

Több ezer katonát helyeztek készenlétbe a Brexit miatt: a brit kormány a megállapodás nélküli kilépésre készül 4

Ezzel párhuzamosan a minisztereket arra figyelmeztették,hogy egy esetleges megállapodás nélküli Brexit esetén a francia határnál elszabadulhat a pokol, és rengeteg menekült és illegális bevándorló próbálhat meg bejutni Nagy-Britannia területére. Egy Whitehall-i elemzés szerint az elkeseredett migránsok a kilépést követően a határoknál levő átállás miatti zavart kihasználva nagyobb számban próbálnak majd meg kamionokra és akármilyen más járművekre felkapaszkodva bejutni az országba.

Már csak 100 nap van hátra március végéig, amikor is a szigetország, ha minden a “tervek” szerint alakul ki fog lépni az EU-ból. A kormány formálisan a vállalatokat is felszólította, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket, és legyen valamiféle tervük arra az estre, ha nem sikerülne megegyezni az Európai Unióval.

Az államkincstár extra 2 milliárd fontot tett elérhetővé a kormány számára az esetlegesen felmerülő extra költségekre, az eddigi 2 milliárd font mellé. A közlekedési osztálynak lesz a legnagyobb fejfájása ha nincs megállapodás, ugyanis Dover környékén a káosz lesz, a rengeteg sorban álló kamion miatt, amiket az új szabályoknak megfelelően kell majd ellenőrizni,ami feltehetően sokkal tovább fog tartani.        Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás