Theresa May felajánlotta, hogy lemond, a képviselők pedig hiába vették át a hatalmat a Brexit fölött 1

A brit miniszterelnök egy zárt ajtók mögött folytatott megbeszélésen azt mondta a képviselőknek, hogy hajlandó lemondani posztjáról, ha segítenek neki a kilépést véghezvinni. Mindeközben a parlament alsóházában a képviselők, akik átvették a hatalmat a Brexit fölött Maytől, szavaztak 8 különböző lehetőségre, és az eredmények siralmasak…

Theresa May azon ügyködik, hogy még egyszer utoljára megpróbálhassa megszavaztatni a Brexit tervezetét a parlamenttel, amit már januárban is és márciusban is elutasítottak a képviselők. A hírek szerint pénteken lesz a szavazás, azonban van egy kis probléma, akit úgy hívnak, hogy John Bercow, a képviselőház elnöke. Ő korábban úgy határozott, hogy harmadjára nem lehet újra próbálkozni, viszont ez a miniszterelnököt úgy látszik, hogy nem érdekli. Bercow azt mondta, hogy csak akkor engedélyezi a harmadik próbálkozást, ha jelentős változtatásokat hajtottak végre a tervezeten.

Theresa May felajánlotta, hogy lemond, a képviselők pedig hiába vették át a hatalmat a Brexit fölött 3

May talán utolsó kártyája, amit a hírek szerint ki akar játszani, hogy felajánlja a képviselőinek, hogy lemond a miniszterelnökségről, ha mögé állnak és megszavazzák a tervezetet. Ez akár még komoly változásokat is hozhat, ami a szavazatok számát illeti, de ez csak spekuláció. Az viszont biztos, hogy több képviselő is emlegette már nyíltan, hogy amennyiben May lemond, úgy az ő szavazatukra számíthat, viszont azt nem tudni, hogy hányan osztják ezt a nézőpontot. Mondjuk az a tény, hogy ezen múljon, hogy Nagy-Britannia bent marad az EU-ban vagy nem, az eléggé megkérdőjelezhető.

Amennyiben így sikerül megszavazni a kilépési tervezetet, úgy a Brexit meg fog történni, méghozzá május 22-én, ahogyan arról nemrégiben megállapodás született az EU-val. A miniszterelnök lemondására minden bizonnyal ezen dátum után lehetne számítani, feltehetően a nyár vége felé valamikor. A kilépés következő fázisát pedig már egy új, feltehetően a Brexit párti jelöltek közül kiválasztott személy vezényelné le. May pályafutásának sokak szerint már amúgy is vége, köszönhetően a számtalan parlamenti kudarcnak, de vannak akik azt mondják, hogy már akkor elbukott, amikor a 2017-es választások alkalmával sikerült elveszítenie a parlamenti többséget.

Persze mindez egyelőre csak elmélet, és lehet hogy az is marad, ugyanis a legfrissebb hírek szerint a DUP párt, akivel a kormány koalícióban van jelezte, hogy akár lemond, akár nem, ők nem lesznek hajlandók támogatni a tervezetet a harmadik alkalommal sem. Így ez lehet „az utolsó szög Theresa May terveinek koporsójában”. Nélkülük ugyanis szinte biztos, hogy a harmadik alkalommal sem sikerül megszavaztatni a Brexit tervezetet.

Theresa May felajánlotta, hogy lemond, a képviselők pedig hiába vették át a hatalmat a Brexit fölött 4

„Egyetlen árva képviselőt sem fog találni senki a régiónkban, aki kockáztatná a kilépést ilyen feltételek mellett, már ami az ír határ kérdését illeti. És ez az álláspont egy parányit sem változott 2017. december 7. óta. Hatalmas csapást mérnénk vele a legnagyobb piacunkra, ami Nagy-Britannia többi része és ezt egyszerűen nem fogadhatjuk el semmilyen körülmények közt. Semmiféle olyan körülmény nem jut eszembe, aminek hatására Észak-Írország hirtelen gondolna egyet és hagyná magát egy váróterembe zárni az EU által határozatlan időre.” – nyilatkozta a DUP egyik képviselője.

Eközben a parlamentben tovább folyik a szerencsétlenkedés, ugyanis a képviselők hiába kapták meg a lehetőséget, hogy szavazzanak alternatív ötletekről a Brexit kapcsán, a felhozott nyolc opció közül nullát, azaz nullát, tehát egyet sem sikerült megszavaznia a többségnek.

Egy új népszavazás ötlete volt az egyik, ami elbukott 295 nem szavazattal 268 igen ellenében. Egy másik opció a megállapodás nélküli kilépés volt, ami szintén elbukott 400 nem szavazattal a 160 igen ellenében. A vámunió megtartásának ötletére sem volt vevő a képviselők többsége, de még az 50.cikkely visszavonását is leszavazták, pedig ennek a verziónak a parlament falain kívül elképesztően nagy a támogatottsága. Az ezt követelő petíciót már több, mint 5 millióan írták alá, így ez lett minden idők legtöbb ember által aláírt brit petíciója.

Amennyiben a miniszterelnök feladja, hogy harmadjára is megpróbálja megszavaztatni a tervezetét (amit amúgy John Bercow feltehetően amúgy is megakadályozna) úgy a lehetőségek száma igencsak lecsökken. Valószínűleg készülhetünk arra, hogy a miniszterelnök ismét Brüsszel felé veszi az irányt és egy hosszabb elnapolást kér a kilépés dátumát illetően, azonban az ,hogy az EU erre mit lép majd, az egy újabb nagy kérdőjel….    Forrás

Megosztás