Theresa May ellen saját párttagjai készek szövetkezni az ellenzékkel a brexit tárgyalások kapcsán 1

Sir Keir Starmer jelezte, hogy a munkáspárt kész szövetséget kötni a konzervatív párt „lázadóival” annak érdekében, hogy rákényszerítsék Theresa May-t a vámunió elfogadására a kilépés után is.

Theresa May ellen saját párttagjai készek szövetkezni az ellenzékkel a brexit tárgyalások kapcsán 3

A Brexit-államtitkár szerint a miniszterelnökre „nehéz idők várnak”, és nincs meg ahhoz az elegendő támogatottsága, hogy keresztülvigye a saját terveit a parlamenten a kereskedelmi megállapodással kapcsolatban. Bár Jeremy Corbyn még csak hétfőn fog hivatalosan beszélni erről, sir Starmer már elmondta, hogy a párton belül „név nélkül beleegyezett mindenki” abba, hogy támogatják a vámunióban maradást, akár egyes konzervatív tagokkal összefogva is.

„A jelenlegi vámtörvények mind a tagság miatt léteznek, így egyértelmű, hogy új vámmegállapodást kell kötni. És mivel az új egyezménynek a vámunió feltételeit kell, hogy teljesítse, lényegében ez lesz az új vámunió” – mondta Starmer a BBC-nek. Azt is jelezte, hogy a munkáspárt kész támogatni az olyan lázadóbb szellemű, unió-párti konzervatívokat, mint Anna Soubry vagy Ken Clarke, ha ez azt jelenti, hogy a vámunió kérdése terítékre kerülhet.

„A munkáspárti vezetők már lefektettek pár hete egy sor alapelvet, amit követni akarnak a vámunió tárgyalása során. Most pedig, ahogyan a többi pártnál is vannak ennek támogatói, egyértelmű, hogy a miniszterelnökre nehéz idők várnak.”

Ezután kérdezték meg tőle, hogy akkor támogatnák-e ezeket a kezdeményezéseket pártoktól függetlenül is. „Erről még nem született meg a végső döntés, de az ő álláspontjuk nagyon közel áll a miénkhez… a lényeg tehát az, hogy akár a mi javaslatainkról, akár az övéikről van szó, May torka körül szorulni fog a hurok, hiszen a parlament többsége nem támogatja az ő hozzáállását a vámunióhoz. Kénytelen lesz meghallgatni a többség hangját előbb, vagy utóbb.”

Tehát egyre inkább úgy tűnik, hogy a kereskedelmi megállapodás ezen része lesz a legkritikusabb pontja a tárgyalásoknak, mivel egyre több konzervatív tag támogatja azt, hogy az ország maradjon a vámunió része. Köztük van az a kis csoport „lázadó” Tory is, akinek köszönhetően a parlament tavaly kínos vereséget mért a kormányra, és kikényszerítették, hogy az Alsóháznak legyen majd még egy végső szavazati joga a kilépési megállapodás kapcsán.

Eközben az euroszkeptikus kabinetminiszter Liam Fox arra kéri a maradáspárti konzervatív tagokat, hogy próbáljanak nyitottan hozzáállni a kérdéshez, mivel a miniszterelnök kabinetje a héten olyan javaslatokat fogadott el, ami eloszlathatja minden félelmüket.

„Azt üzenném a kollégáimnak, hogy Theresa May igenis nagyon nyitottan áll hozzá minden állásponthoz az európai kérdésekkel kapcsolatban, és okkal. Különböző nézőpontokkal ültünk le az asztalhoz, elmondtuk félelmeinket, és kerestünk egy olyan megoldást, amellyel mindenki boldog lesz. Remélem, hasonló nyitottsággal áll majd hozzá mindenki ahhoz, amit a miniszterelnök mondani akar, mivel nagyon sokak aggodalmára választ adhat.”

A javaslat kidolgozásának következő szakaszát kitolták áprilisig, részben azért is, mert a kormány megpróbálja elsimítani a párton belüli ellentéteket, mielőtt folytatnák. „Meg akarjuk győzni a kollégáinkat a javaslataink előnyeiről mielőtt tovább mennénk a tárgyalásokkal” – mondta Fox. Ha a javaslatot elfogadnák, az „kellő hatalmat adna ahhoz, hogy egy olyan nemzetközi megállapodást kössenek meg, aminek köszönhetően a kilépés után is egy olyan vámunió része lenne az ország, mint amilyennek a kilépés előtti napon volt”.   Ha rendszeres olvasónk vagy használd az új hír szolgáltatásunkat: katt jobb lent a csengő ikonra, majd a csatlakozásra  Forrás

Megosztás