A második Brexit-népszavazást biztosító kampány napokon belül elindul, jelentette be Soros György magyar származású milliárdos.

A beszédében többek közt azt is elmondta, hogy az Egyesült Királyság elhúzódó válása Brüsszeltől és ezzel együtt az EU-tól valószínűleg meggyőzheti a brit közvéleményt arról, hogy az EU-tagság megtartásához a brit polgároknak és a Nagy-Britanniában élőknek igenis érdeke fűződik.

Soros tavaly egyébként 500.000 fontot adott a Best for Britain-nak, amelyet az anti-Brexit kampány egyik vezetője, Gina Miller állított össze. A csoport várhatóan június 8-án közzéteszi majd a kampányát, egy második népszavazást követelve.

A 87 éves milliárdos Párizsban elmondta: “A Brexit rendkívül káros folyamat, mindkét fél számára káros. A válás hosszú folyamat lesz, valószínűleg több mint öt évet vesz majd igénybe. Öt év egy örökkévalóság a politikában, különösen a forradalmi időkben, mint amiket élünk.”

“Végső soron a britek döntik el, mit akarnak tenni. De az igazat megvallva jobb lenne, ha hamarabb döntenének, mint később. Ez a célja a Best for Britain nevű kezdeményezésnek, amelyet én is támogatok.”

“A Best for Britain küzdött, és segített nyerni abban, hogy legyen egy értelmes parlamenti szavazást, amely magában foglalja azt az opciót is, hogy egyáltalán ne lépjünk ki az EU-ból. Ez jó lenne Nagy-Britanniának, de nagyszerű szolgáltatást nyújtana Európa számára a Brexit visszavonásával, és nem kreálna egy jó nagy lyukat az európai költségvetésben. De a brit közönségnek meggyőző erővel kell kifejeznie támogatását annak érdekében, hogy Európa komolyan vegye. Ez a Best for Britain célja a választók bevonásával. A következő napokban közzé fogjuk tenni a kiáltványát.”

Soros úr azt mondta, attól tart, hogy az EU egy újabb jelentős pénzügyi válság felé masírozik, amelyet a megszorítások és a populista politikai pártok próbálnak meg előidézni, hogy megosszák és szétdarabolják a blokkot.

“Az EU egyfajta egzisztenciális válságban van. Minden, ami rosszul sülhetett el, meg is történt sajnos” – mondta.

Azonban Soros úr azt is mondta, meggyőződése, hogy eljött az idő az EU számára, hogy megreformálja önmagát, és felkészüljön arra, hogy az Egyesült Királyság a blokkban maradjon.

“Az EU-nak át kell alakulnia kell egy olyan közösséggé, amelybe az olyan országok mint Nagy-Britannia, csatlakozni akarnak, nem pedig kilépni. Egy ilyen Európa két szempontból különbözne a jelenlegitől. Először is egyértelműen különbséget tenne az Európai Unió és az euróövezet között. Másodszor pedig felismerné, hogy az eurónak sok megoldatlan problémája van, és nem szabadna megengedni, hogy ezek elpusztítsák az Európai Uniót.”

Theresa May elkötelezte magát amellett, hogy elhagyja az EU egységes piacát és vámunióját a Brexit után, amely hivatalosan a jövő év március 29-én következik majd be, bár az átmeneti időszak még ezt követően 2020. december 31-ig tart majd.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás