Saját miniszterei tervezik Theresa May eltávolítását a kormány éléről a Brexit miatt 1

A hírek szerint a brit miniszterelnök kabinetének több tagja a háta mögött puccskísérletre készül, hogy leváltsák a mostani kormányfőt. A nem hivatalos hírforrásból származó infók hatására rengetegen kezdtek találgatni, hogy vajon kik, mikor és hogyan fogják lemondásra kényszeríteni Theresa Mayt.

Az egyik újság nem olyan rég azt állította, hogy akár napokon belül lemondásra késztethetik a miniszterelnököt saját kabinet miniszterei, miután a Brexit körüli káosz és az ebből fakadó párton belüli ellentétek lassan már nem fokozhatók tovább. Theresa May egyik korábbi jogi tanácsadója, George Freeman képviselő a nyilatkozatában azt mondta, hogy a miniszterelnök asszony ideje lejárt:

Saját miniszterei tervezik Theresa May eltávolítását a kormány éléről a Brexit miatt 3

„Megtette, ami tőle tellett, de ha körbe nézünk az országnak kb minden szegletében idegesek, haragosak az emberek. A feszültség szinte tapintható. Mindenki elárulva érzi magát. A kormány helyzete teljesen el van lehetetlenítve, a demokráciába vetett hit pedig egyre jobban összeomlik. Ez nem mehet így tovább. Szükségünk van egy új miniszterelnökre, aki képes megtalálni a közös hangot a többi párttal is, hogy együtt tudjon a parlament kiötleni egy B tervet.”

A maradáspárti Nicky Morgan, aki korábban oktatási miniszter is volt, azt nyilatkozta, a Sunday Telegraphnak, hogy a kabinet minisztereknek közölniük kellene a miniszterelnökkel, hogy ideje lenne lelépni. A kilépéspárti Steve Baker pedig arról beszélt, hogy azoknak, akik eséllyel pályázhatnak a miniszterelnöki pozícióra, most van itt az ideje, hogy lépjenek.

A konzervatív párti Lord Gadhia, aki korábban David Cameron belső körébe tartozott, azt nyilatkozta, hogy a következő néhány nap eseményei igen drámai fordulatokat eredményezhetnek, és egyben Mrs. May miniszterelnökségének a végét is jelenthetik. A Sunday Times értesülése szerint már 11 kabinet miniszter jelezte, hogy itt lenne az ideje, hogy May átadja a stafétát valaki újnak, aki jó eséllyel lehetne David Lidington vagy éppen Michael Gove.

Mindeközben a szombati nap folyamán minden idők egyik legnagyobb tüntetése zajlott a brit főváros utcáin. A hírek szerint az utcákra vonuló emberek száma meghaladta az egy millió főt is. A hatalmas tömeg azért gyűlt össze a parlament környékén, hogy követeljen a kormánytól egy új népszavazást, amelyen a Brexit lefújása is az opciók közt van.

Saját miniszterei tervezik Theresa May eltávolítását a kormány éléről a Brexit miatt 4

Az új népszavazás ötlete elképesztően sok embernek szimpatikus és a tüntetésen kívül abból is kiderül, hogy egy nemrégiben indított petíció, ami a Brexit megállítását követeli, minden idők legtöbb aláírását kapó petícióvá vált alig pár nap leforgása alatt, ugyanis már közel 5 millióan jelezték, hogy támogatják az ötletet. Sőt a legfrissebb hírek szerint maga a pénzügyminiszter, Philip Hammond is nyíltan elismerte, hogy „egy új Brexit népszavazás opcióját érdemes fontolóra venni. Ezzel ő az első kabinet miniszter, aki ezt nyíltan ki merte mondani. A miniszterelnök ezzel szemben korábban már többször is jelezte, hogy ő, ha rajta múlik ezt nem fogja támogatni, sem pedig hagyni.

Alig néhány napja pedig az EU döntött arról, hogy megengedi a briteknek a Brexit eltolását, azonban csak rövid időre, és ezt is feltételhez kötötték, ami tovább növeli a nyomást a brit miniszterelnökön, de erről egy korábbi cikkünkben itt olvashattok bővebben. A következő héten a miniszterelnök harmadjára is meg fogja próbálni megszavaztatni a Brexit tervezetét, amit már kétszer leszavazott a parlament, ugyanis csak így engedi az EU hogy áprilisnál tovább tolják ki a kilépés napját.    Forrás

Megosztás