Rohamosan nő a Nagy-Britanniát elhagyó EU állampolgárok száma: Friss bevándorlási adatok 1

Egyre csak csökken a nettó bevándorlás az Egyesült Királyságba az Unióból, mivel egyre kevesebben érkeznek és egyre többen mennek el. Tíz éve nem volt olyan, hogy annyira sok EU-s állampolgár hagyta volna el a szigetországot mint az utóbbi egy évben.

Rohamosan nő a Nagy-Britanniát elhagyó EU állampolgárok száma: Friss bevándorlási adatok 3

A statisztikai hivatal szerint előző évben szeptemberig bezárólag a nettó migráció 244 ezer fő volt – legutóbb 2014 elején volt ennyire alacsony. A Brexit népszavazás óta egyre csak csökken az Uniós országokból érkezők száma, viszont az EU-n kívülről érkezőké mindeközben nőtt.

„Az uniós nettó bevándorlás csökkenőben van, mivel egyre kevesebb európai érkezik, különösen olyan, aki munkába állás céljából jön, eközben pedig egyre többen hagyják el az országot. Már a 2012-es szint közelében vagyunk” – mondta Nicola White, a statisztikai hivatal egyik vezetője. „Az is látszik, hogy az Unión kívülről érkezők száma már meghaladja az azon belülről érkezők számát. Persze lehet, hogy a Brexit áll amögött, hogy az emberek elmennek, és kevesebben jönnek, azonban a migráció kérdése nagyon komplex, és rengeteg tényező befolyásolhatja.”

Rohamosan nő a Nagy-Britanniát elhagyó EU állampolgárok száma: Friss bevándorlási adatok 4

A vizsgált időszakban 47 ezer fővel csökkent az Unióból érkezők száma, és ezzel párhuzamosan 130 ezer ment el ami pedig magasabb, mint egy évvel korábban – az elvándorlás legutóbb a 2008-as pénzügyi válság idején volt ilyen magas. 2017-ben összesen negyed millióan érkeztek Nagy-Britannia területére, azonban ezen belül az európaiak nettó migrációja 58 ezerrel kevesebb volt (vagyis kevesebben is jöttek és többen is mentek), mint az előző időszakban. Ezen kívül a legtöbben közülük már konkrét munkalehetőség birtokában érkeztek, kis részük jött csak munkakeresés céljából.

Szeptemberig legtöbben Romániából érkeztek, őket követik a lengyelek, az olaszok, a bolgárok, a spanyolok és az indiaiak. Ezek a népcsoportok tették ki az összes beérkező munkavállaló felét. Az ONS szerint az európaiak foglalkoztatottsága 81,2 % volt, míg a teljes brit lakosság között ez az arány 75,6 %, az Unión kívülieknél pedig 63,2%.

„Az UK egyértelműen kevésbé vonzó országgá vált az uniós polgárok számára” – mondta George Kureas, a Fragomen egyik vezetője. „Bár lehet, hogy az angol kormány szerint ez jó dolog, valójában nagyon nagy veszélyt rejt magában az angol vállalkozásokra nézve, akik már amúgy is nehezen találnak elég képzett munkaerőt.”

Professzor Jonathan Portes szerint, aki a Kings’s College kutatója, ezek a bevándorlási eltolódások hosszú távon lelassíthatják az ország gazdasági növekedését. „A csökkenő uniós dolgozó száma már így is több szektort érint, például az egészségügyet, ahol nagyobb a munkaerőhiány. Ez ráadásul hatással van a brit kormány abszurd politikájára is, aminek az lenne a célja, hogy az Unión kívülről is vonzza a magasan képzett munkaerőt. Így összességében például nem adnak most vízumot sokszor olyan az orvos specialistáknak, akikre egyébként nagy szükség lenne.”

2017-ben az Egyesült Királyság 15 ezer menekültet fogadott be – 40 százalékuk fiatalkorú – és különböző letelepedést segítő programok keretében maradhattak. Nőtt a Szíriát övező országokból érkezők, de kevesebb lett a családegyesítő vízumok és biztosított menekültstátuszok száma. 2015-ben 20 ezer szíriai befogadásáról döntöttek, közülük eddig 10 ezren érkeztek meg.

„Húszezer ember befogadása mindenképpen teljesíthető 2020-ig, sőt remélem hamarabb is sikerül elérnünk ezt a számot, és jelenleg folynak a tárgyalások arról, hogy miként folytathatjuk majd az effajta befogadást utána is” – mondta Amber Rudd belügyminiszter. „Ez a legnagyobb szám, amelyet bármely uniós ország befogadott volna.”

Eközben Caroline Nokes, a bevándorlásügyi miniszter megerősítette, hogy továbbra is az a céljuk, hogy a nettó migrációt néhány tízezerre csökkentsék le. „Ez azt jelenti, hogy egy olyan rendszert szeretnénk, aminek köszönhetően csak olyanok jönnének ide, akik tényleg dolgozni akarnak, és hozzájárulnak a gazdasági fejlődésünkhöz. Máris 29 ezerrel alacsonyabb a bevándorlási ráta, mint egy évvel ezelőtt, és a kilépés után már tényleg olyan rendszert alakíthatunk ki, ami igazán a britek érdekét szolgálja. Persze eközben azt szeretnénk, hogy a már itt élő európaiaknak legyen itt jövője és bizonyossága afelől, hogy szívesen látjuk őket.”   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra  Forrás

Megosztás