Pár nap és jön az óraátállítás: tudd meg mikor és merre állítjuk 1

Ideje elővenni a pólókat és a kis ruhákat, ugyanis a nyár mindjárt itt van! Vagyis, hivatalosan mindenképpen (sajnos a brit időjárás nevében nem beszélhetünk…). Ugyanis jövő héten kell szokás szerint előreállítani az órát, ami az angol nyári időszámítás kezdetét jelzi.

5086527431_5b055aba63_b

Az órát március 25-én, éjjel egykor kell majd átállítani 2-re. Ezzel elvesztünk egy órát az alvásból, és lehet a reggel még kicsit sötétebb lesz, de az estéken már tovább élvezhetjük a világosságot. És hogy miért is van ez az egész óraátállítás? Mindennek a Coldplay az oka.

De tényleg. Az énekes, Chris Martin ük-üknagyapja, William Willett állt elő a brit nyári időszámítás ötletével még 1907-ben. Ezután azzal töltötte az élete nagy részét, hogy megpróbálta meggyőzni az embereket, kelljenek egy órával hamarabb, és élvezzék így ki jobban a nap világosabbik részét – igaz, szegény pont meghalt azelőtt, hogy ezt bevezették 1916-ban. Az első ország, aki bevezette ezt a szisztémát, Németország volt, 1916 árpilis 30-án alkalmazta ezt először, mégpedig annak érdekében, hogy az első világháború miatt spórolni tudjanak az olajjal.

Az évszázados hagyomány után manapság sokan érzik úgy, hogy ezeket az éves „időugrásokat” el kellene hagyni, ugyanis szerintük a sötétebb reggeleken veszélyes a gyerekeknek iskolába menni.

b7d1488168ffb120ce21cf7b4a70cefb

Otthon az óraátállítás szintén március 25-re fog esni, itt viszont hajnal 2-kor kell átállítani 3-ra (ami az időeltolódás miatt ugye megfelel az angol időpontnak). Érdekesség, hogy Magyarországon is 1916-ban vezették be a nyári időszámítást, de voltak évek, amikor szünetelt. 1954-57-ben még a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.

Már törvényileg van szabályozva a legtöbb helyen, hogy mikor van az átállás, így hivatalosan a nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart. Több olyan ország is van a világon, aki sokáig alkalmazta a módszert, de mivel megváltoztak az energiafogyasztási szokások, már nem érzik szükségesnek, és eltörölték. Ilyen például Oroszország, és Fehéroroszország, vagy Ausztrália nagyobbik része – legutóbb Törökország szüntette meg a nyári időszámítást 2016-ban.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra    Forrás 

Megosztás