Pár nap alatt a második "majomhimlővel" fertőzött beteg került elő Angliában 1

A brit egészségügy arra figyelmeztetett, hogy egy második személy is előkerült, akinek ugyanaz a ritka és életveszélyes fertőzése van, amit „majomhimlőnek” neveznek. Alig pár napja azonosították a valaha volt legelső ilyen esetet Nagy-Britanniában, Cornwall területén.

Pár nap alatt a második "majomhimlővel" fertőzött beteg került elő Angliában 3

A fertőzések a Public Health England szerint egyedi és különálló esetek, és feltehetően nincs közük egymáshoz. A PHE jelenleg próbálja felvenni a kapcsolatot minden olyan személlyel, akik közvetlen kapcsolatot létesíthettek bármelyik beteggel. Mind a két majomhimlővel diagnosztizált beteg egyébként a közelmúltban járt Nigériában.

Az új páciens feltehetően az Afrikában tett látogatása alatt kaphatta el a fertőzést, amit akkor vettek észre, amikor visszatérvén az illető nem érezte jól magát, és elment kivizsgálásra a Blackpool Victoria Hospital nevű kórházba.

A szakértők azt nyilatkozták, hogy a fertőzés nem annyira heves lefolyású, és szerencsére nem terjed túlzottan könnyen, azonban súlyosabb esetekben, illetve gyengébb immunrendszerű betegeknél halálos kimenetelű is lehet. A második pácienst épp ezért biztonsági okokból átszállították a Royal Liverpool University Hospital-ba.

Az első tünetek lehetnek láz, fejfájás, sajgó izmok a test különböző pontjain, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás, vagy kimerültség.

Később kiütések is jelentkezhetnek a bőrön, jellemzően legelőször az arcon szoktak feltűnni, aztán később átterjednek a test többi részére is. Ezek a kiütések pedig idővel behegesednek majd leesnek.

A betegség főleg Afrika középső részein szokta felütni a fejét, az esőerdők közelében. Hasonló a bárányhimlőhöz, szerencsére nem heves lefolyású, azonban bizonyos esetekben halálos kimenetelű is lehet. A betegséget főleg vadállatok terjesztik, azonban emberről is terjedhet emberre. A halálozási ráta a betegséget elkapók közt szerencsére nem túl magas, 10% alatti. A betegséget először Kongó területén azonosították a hetvenes évek elején.

Pár nap alatt a második "majomhimlővel" fertőzött beteg került elő Angliában 4

„Azt tudjuk, hogy Nigéria területén, 2017 szeptemberében kitört egy majomhimlő járvány és azóta is érkeznek jelentések újabb fertőzöttekről, de szerencsére egyre kisebb számban. Természetesen benne van a pakliban, hogy egyes turisták megfertőződjenek, azonban annak a valószínűsége, hogy ilyen rövid idő alatt kettő teljesen különálló eset is legyen, rettentően kicsi.” – nyilatkozta Dr. Nick Phin a PHE egyik igazgatóhelyettese. Túlzott aggodalomra semmi ok, szerencsére nincs járványveszély, mindössze két elszeparált esetről beszélhetünk.     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás