Nagy-Britanniában legálisan vehetsz ki fizetett szabadságot ítéletidő, vagy nagy hó miatt 1

1991 óta nem volt olyan hideg, mint most van Nagy-Britannia egyes részein – azonban ez nem feltétlenül csak kellemetlenséget okoz.

Nagy-Britanniában legálisan vehetsz ki fizetett szabadságot ítéletidő, vagy nagy hó miatt 3

A Met figyelmeztetett, hogy a „keleti szörnynek” becézett szibériai hidegfront miatt a vidéki területek teljesen elszigetelődhetnek, a hatóságok pedig arra hívták fel mindenki figyelmét, hogy életveszélyes huzamosabban a sarkvidéki hidegben a szabadban tartózkodni. Áramkimaradások, mobilszolgáltatás-akadozás és közlekedési fennakadások tömkelege vár még ránk a napokban.

Azonban minden rosszban van valami jó – ha a munkahelyed kénytelen bezárni a zord időjárás miatt, és emiatt nem kell bemenned dolgozni, a fizetésed ettől függetlenül is meg fogod kapni valószínűleg.

„Amennyiben egy munkahely valamilyen zavaró tényező miatt nem tud kinyitni, és az alkalmazottak jellemzően nem otthonról dolgoznak, akkor a munkaadók a legtöbb esetben nem vonhatja vissza a bért, amely ezért az időszakért járna” – olvasható a kormány oldalán. Vagyis, ha az Emma névre keresztelt vihar hatására bezárnak az irodák, a dolgozók akkor is megkapják az adott napokra a bérüket, miközben ők otthon hóembert építenek.

Nagy-Britanniában legálisan vehetsz ki fizetett szabadságot ítéletidő, vagy nagy hó miatt 4

Ha pedig a te munkahelyed nem zár be, azonban a gyereked iskolája igen, akkor is van jogod szabadságot kivenni a kormány szerint, ugyanis ez hivatalos vészhelyzetnek minősül. „Amennyiben egy alkalmazott gyermekének iskolája vagy óvodája bezár, akkor a szülőnek van joga távol maradni a munkától azért, hogy vigyázni tudjon rá.”

Ebben az esetben azonban nem biztos, hogy ezeket a napokat fizetett szabadságként tudod elkönyvelni. „A munkaadó kifizetheti az időt, amelyet ezen okokból otthon tölt az illető, azonban nem kötelesek erre.”

Viszont ha arra gondolunk, hogy a napok óta tartó fogcsikorgató hideg után még vár ránk hóvihar, jeges eső és villámlás is, akkor nem is tűnik olyan rossz ötletnek kivenni egy kis szabadságot. Főleg, mivel szinte minden létező tömegközlekedés akadozik, és több tízezer autó elakadására számítanak a hatóságok – így lényegébe el se lehet jutni az irodába!

Arról nem is beszélve, hogy akkor is lehet fizetett szabadságért, vagy otthonról dolgozásért folyamodni, ha valamilyen közlekedési zavar miatt nem tudunk bemenni a munkahelyre. A kormány oldalán olvasható, hogy ilyen esetben először érdemes a munkáltatói szerződést megnézni, hátha van erre vonatkozóan valami kikötés, valamint beszélni a munkaadóval arról, hogy nem tudsz eljutni dolgozni.

Ennek függvényében lehet ezután fizetett szabadságért folyamodni, azonban ezt időben kell megtenni. Általában az otthon tölteni kívánt idő kétszerese az értesítési időszak, tehát ha egy napot szeretnénk kivenni, akkor két nappal előtte kell szólni, de a szerződésben lehet más időkorlát is meghatározva. A lényeg, hogy a következő napokban mindenki nagyon figyeljen mind magára, mind másokra, és lehetőleg meleg helyeken húzzuk meg magunkat, amennyit csak lehet, ugyanis az ország több részén legmagasabb fokozatú vörös riasztás van érvényben az extrém időjárási körülmények miatt!    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra  Forrás

Megosztás