Nagy-Britannia új ajánlattal állna elő, ami kedvez az EUs polgároknak a kilépés után 1

Az Egyesült Királyság új ajánlatot akar tenni az EU-nak bevándorlásügyben, mely nagyban hasonlítana a jelenlegi szabad munkaerő áramlással kapcsolatos törvényekhez, tudta meg az Independent.  Az ország képviselői az Európai Tanács számára szeretnék a júniusi gyűlésen prezentálni az ajánlatot, hogy előre mozdítsák a megakadt Brexit-tárgyalásokat.

Nagy-Britannia új ajánlattal állna elő, ami kedvez az EUs polgároknak a kilépés után 3

A tervezet könnyű átjárást biztosítana az Eu-s polgárok számára, ámbár korlátozná a brit kormány hatáskörét. Ez persze kiütné a biztosítékot a keményvonalas Brexit-támogatók között, hiszen a 2016-os referendum elárulását látnák benne. Szombaton David Davis kabinetminiszter, aki keményebb Brexitért harcolt, a lemondás szélén állt, az ország enyhülő pozíciója miatt.

Jogszakértők egyhangú véleménye szerint egyszerűen lehetetlen megállítani az emberek Egyesült Királyságba áramlását, ha Theresa May hű marad az ígéretéhez és nem kezdeményezi keményebb határ felállítását Írország felé.

Múlt héten egyébként is komoly nyomás alatt volt a kormány, hogy bent maradjanak az EU vámuniójában, amely passzol az új ajánlathoz, melyet brüsszeli és angol források is megerősítettek. Egy belsős informátor a brit kormányból a következőket mondta: „A tárgyalások pihentetése zajlik jelenleg, és ilyen téren tudatosan jó irányba tartunk.”

Az ajánlat vízummentes mozgást jelentene az országba érkezők számára. Továbbá kedvezőbben kapnának munkavállalási engedélyt az EU-ból érkezők. Ezzel gyakorlatilag semmi sem változna a mostani állapotokhoz képest, pedig ennek ellenkezője mellett állt ki Theresa May. Ugyanakkor a jogot fenntartaná a kormány, hogy esetleges krízis esetén szigorítson a követelményeken.

A héten nyilvánosságra került még egy dokumentum is Észak-Írországból, melyen a helyi kormány információi voltak a tárgyalások jelenlegi állapotáról, két szakértő jóvoltából, akik a belfasti Queen’s University kötelékeiben állnak.

A kézzel fogható határ kérdéskörét feszegette Írország és Észak-Írország között, mely hátsó ajtót jelenthetne az Egyesült Királysághoz. A szakértők egyetértettek a felvetés jogosságában, sőt az egész hátsó ajtó elmélet a vámokra is ugyanúgy vonatkozik, mely szintén ellentétes Theresa May ígéretével.

David Lidington, a Kabinetiroda minisztere a következőket mondta: „Mi is tisztán látjuk, hogy a Brexit a vámunió elhagyását jelenti, a közös piac elvesztésével, de vámegyezséget ugyanúgy szeretne a kormány az EU-val, mint eddig.”

Tíz nappal ezelőtt a kormány nem tudta megállítani a Lordok Házát abban, hogy elutasítsa az indítványt, mely a vámunióban tartotta volna az Egyesült Királyságot, míg csütörtökön az alsóház elfogadott egy egészen hasonlót. A vita során elegendő konzervatív képviselő támogatta a vámunióban maradást. Míg az új ajánlat összhangban lenne egy nyíltabb ír határral, a kabinetnek ezt még el kellene fogadnia.

„A kormány szerint az új ajánlat híre nem igaz, az emberek a határok felügyelete mellett szavaztak és ez az, amiért tárgyalunk.

Miután elhagyjuk az EU-t a szabad áramlása az embereknek megszűnik és egy olyan bevándorlási politikát hozunk létre, ami üdvözli a dolgozni kívánó értelmes embereket, természetesen kontrolláltan.”

Brexit-pártoló miniszterek Boris Johnson és Liam Fox sokkal tisztább szakadást szeretnének. „Ha ez megtörténik, nagyon nem lesz populáris bizonyos rétegek között.”

Tory Brexit-támogatók továbbra is kritizálják Theresa May elszántságát, de vezető szerepe még nincs veszélyben. David Davis feltételezett távozásának oka az lehet, hogy a tárgyalások során Olly Robbins vette át inkább a helyét.       Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás