Mindannyian tudjuk, hogy milyen frusztráló, ha egy repülőgép késik, de olyan aztán végképp nem fordul elő gyakran, hogy soha nem indul el időben.

De a Wizz Air légitársaság W62206-os járatánál szomorú módon pontosan ez a helyzet. A járatot pedig az angliai magyarok már jól ismerhetik, ugyanis ez a London Luton és Budapest közt közlekedő gép. A járat nem indult el időben egyetlen alkalommal sem 2013. június 1 óta.

Ez nem kevesebb, mint 293 kései indulás zsinórban, a repülési adatokat elemző EUclaims szerint. A járat minden alkalommal 927 mérföldes utat tesz meg, és a késések induláskor két perctől egészen fél napig terjednek. A rekord eddig 12 óra és 18 perc volt.

Egy alkalommal fordult azonban csak elő, hogy az A320-as londoni járatot törölni kellett. A napi késéseket, ha összeadogatjuk, több mint 176 órányi várakozást jelentenek a szerencsétlen utasok számára.

A Wizz Air azonban visszavágott, és kijelentette, hogy a Polgári Légiközlekedési Hatóság által alkalmazott iparági szabványok kimondják, hogy a menetrend szerinti indulás időpontjától számított 15 percen belül induló összes járatot úgy tekintik, hogy időben indult el. A légitársaság szerint a kártérítésekre specializálódó cégek, mint az EUclaims, ezt elfelejtik megemlíteni, és szerintük így ez az információ félrevezeti a potenciális utasokat.

Azt is megjegyzik, hogy azokban az esetekben, amikor a járat 15 percet vagy annál többet késik, az utasokat elsősorban az időben való leszállás érdekli.

A légitársaság szóvivője azt mondta: “2013. június 1-jétől a London Luton-ból Budapestre menő járatok 73,22 százaléka indult időben (ha az első 15 percet nem számítjuk), és 78,64 százalék érkezett meg időben Budapestre.”

A repülőjáratokkal kapcsolatos kompenzációs szakértő Bott & Co összesen kilenc alkalommal késett ez a járat annyit, hogy kártérítésre legyenek jogosultak az utasok. Egyenként nagyjából 250 eurót (215 fontot) kaphatunk ilyen esetekben a cég szerint. Az EU 261. rendelete feljogosítja az utasokat 250 euró (£ 215) és 600 euró (£ 520) közötti kompenzációra, ha járatuk több mint három órát késik, törölték, vagy megtiltották a beszállást.

A törvény az uniós repülőterekről érkező járatokra, illetve az EU-ba érkező járatokra vonatkozik, feltéve, hogy a késedelem vagy a visszavonás nem rendkívüli körülményekből ered.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás