Nagy-Britannia is beszállhat a harcokba Szíriánál: Trump rakétákkal fenyegetőzik az oroszoknak 1

A legfrissebb jelentések szerint a brit tengeralattjárókat lőtávon belülre küldték Szíria partjaihoz, egy lehetséges katonai akció miatt, ugyanis Theresa May, brit miniszterelnök azt fontolgatja, hogy Nagy-Britannia is beszáll a harcokba Bashar Assad rezsime ellen.

Nagy-Britannia is beszállhat a harcokba Szíriánál: Trump rakétákkal fenyegetőzik az oroszoknak 3

A miniszterelnök összehívta a minisztereket, hogy tárgyalják meg a lehetséges opciókat a Downing Streeten. Egyelőre nem dőlt el, hogy a britek támadást indítanak-e, válaszként a nagyjából 40 áldozatot követelő támadásra Damascus mellett. Az említett támadás során mérgező gázt vetettek be, és minden jel arra mutat, hogy Assad erői a felelősek érte.

Nagy-Britannia is beszállhat a harcokba Szíriánál: Trump rakétákkal fenyegetőzik az oroszoknak 4

A szombaton bevetett fegyver több tucat embert ölt meg Douma városában. A rakétákkal felfegyverzett brit tengeralattjárókat így lőtávon belülre küldték a szíriai partokhoz. Az ellentámadást a brit és az amerikai erők várhatóan közösen hajtják végre, amennyiben sor kerül rá.

Mindeközben az USA és Oroszország közt fokozódik a feszültség, miután szerdán az oroszok bejelentették, hogy a Szíriára kilőtt rakétákat le fogják lőni. Oroszország ugyanis támogatja a szíriai rezsimet. A két nagyhatalom közt a hidegháborús idők óta nem volt ekkora a feszültség.

Donald Trump, amerikai elnök ezt üzente twitteren: „Az oroszok azt mondták, lelőnek minden Szíriára kilőtt rakétát. Készülj Oroszország, mert jönnek a rakéták, amik szépek, újak és „okosak”! Nem kéne védenetek egy gázzal gyilkoló állatot, aki a saját népét irtja és élvezi is.”

Nagy-Britannia is beszállhat a harcokba Szíriánál: Trump rakétákkal fenyegetőzik az oroszoknak 5

Theresa May még nem döntötte el, hogy beszáll-e a harcokba az amerikai és francia erők oldalán, azonban a Telegraph értesülései szerint a tengeralattjáróit a térségbe vezényelte.

A miniszterelnökön egyébként nagy a nyomás, hogy a Parlamenttel előbb szavaztassa meg, ha ilyesmiben akar részt venni a brit haderővel. Ez ugyanis közvetlen konfliktushoz vezethet Oroszországgal.

Theresa May ezt nyilatkozta szerdán az események állásáról:

„Azon dolgozunk, hogy pontos képet kapjunk arról, hogy mi is volt szombaton, a támadás során. A dolgok gyorsan haladnak, és elég egyértelműnek tűnik, hogy mi történt. Minden jel szerint a szíriai rezsim a felelős, és most a legközelebbi szövetségeseinkkel azon dolgozunk, hogy a tetteseket felelőségre vonhassuk. A kémiai és biológiai fegyverek folyamatos használata nem maradhat megtorlás nélkül.”   Így most rengetegen aggódnak egy ilyen konfliktus hosszútávú következményei miatt, egyelőre azonban még nem tudni, hogy a britek miként reagálnak a helyzetre, de az biztos, hogy a Parlament mindenképpen el akarja érni, hogy legyen beleszólása.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás