Nagy-Britannia és Magyarország egymásra találtak a brexit tárgyalások közepette 1

Egy kialakulóban lévő szövetség formálódott a brit és a magyar jobboldali, populista kormányok között, mivel Theresa May támogatókat keres Európán belül.

Nagy-Britannia és Magyarország egymásra találtak a brexit tárgyalások közepette 3

A konzervatív EP képviselők a héten Magyarországot sújtó szankciók ellen szavaztak. A civilek ellehetetlenítése, a „muszlim honfoglalók” ellen hirdetett hadjárat és a Soros ügy adta az alkalmat. Órákkal az EP szavazás után Magyarország külügyminisztere szólt oda Brüsszelnek, Az Egyesült Királysághoz való hozzáállásuk miatt, hiszen a megállapodás nélküli Brexit hazavágná Európát.

Az EP belügyi tanácsa 37-19 arányban megszavazta a 7. cikkely alkalmazását Magyarország ellen. Ezt már a lengyelek jól ismerhetik.

Tory képviselők csatlakoztak az Ukiphez, a kontinens szélsőjobbosai mellett, mint a French Front National, és az osztrák FPOe, valamint a Sweden Democrats. Az indítványt támogatta minden jobboldali, baloldali, liberális, zöld és szélsőbalos párt is. A konzervatív belügyes szóvivő Daniel Dalton képviselő, aki nem szavazta meg a 7. cikkely alkalmazását, egyoldalúnak nevezte a támadást Magyarország ellen, és azt mondta, hogy az EU-nak ki kellene maradnia az országok belső politikai harcaiból.

„A 7. cikkelyt csak végső esetben kellene alkalmazni, szigorúan jogi alapon, az Európai Tanács és az Európai Bizottság döntése nyomán.”

„Az extrémen egyoldalú beszámoló, amit leszavaztam, egy helytelen próbálkozás volt az EP által, hogy beszálljon az ország belső harcaiba.”

„Ez a próbálkozás, hogy európai szintre emeljük az ilyen konfliktusokat, egyszerűen helytelen és kontraproduktív, ráadásul a körön kívül helyezi az ország lakóit, akik támadásként élik meg ezt az egészet.”

Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter gyorsan viszonozta a konzervatívok támogatását a Daily Mail megkérdezésére. „Ha nem tudunk megállapodni egy országgal, ami a gazdaságunk 14%-át képviseli, akkor nagyon kínos helyzetbe kerülhet az EU.”

Mr Szijjártó, Orbán Viktor Fidesz pártjának egyik fő alakja, még ugyanezen a napon a BBC-nek elmondta, arra a kérdésre, hogy kiáll-e Orbán Viktor mellett, hogy a menekültek „muszlim honfoglalók”, a következőket válaszolta: „Xenofóbnak nevezni egy országot sértő. Nem döntheti el senki helyettünk, hogy kikkel akarunk élni. Igen, a célunk az, hogy Magyarországot megtartsuk magyarnak, és nem értünk egyet azokkal, akik szerint a multikulturalizmus jó. Természetesen egyetértek mindennel, amit a miniszterelnök mondott.”

A 7. cikkely alkalmazásának ötletét miután elfogadta a bizottság, még a képviselőknek is meg kell szavazniuk. Vélhetően ez meg fog történni.

Sophie Int Vedd, egy liberális képviselő, kritizálta a torykat, mert azok támogatták Magyarországot.  „Ez egy súlyos vádalap, ami a britek megítélését illeti az EP-ben. Ez tönkreteszi a toryk maradék hitelességét is. Egyfelől szankciókat követelnek Putyin ellen, másfelől támogatják a legfőbb szövetségesüket az EU-ban. Még a konzervatív kormányok is a demokrácia hívei voltak a közelmúltban. Továbbá támogatták az európai jogot a térségben, de Orbán ez ellen megy. Ms May azt mondja, hogy kiáll a stabil, demokratikus, biztonságos Európáért, de valójában ágyba ugrik Orbán destruktív illiberális demokráciájának víziójával. Orbán mellett szavazni a valódi tory Brexit, az európai értékek elhagyása. Egy szomorú nap. Ma az EP egy kemény üzenetet küldött Orbánnak, és azoknak, akik szeretnék terjeszteni az illiberális nézeteit. Az EU megvédi az értékeit.”

A 7. cikkely megengedi, hogy az EU bizonyos jogokat megvonjon az országtól, például a szavazás jogát.

Magyarország új, civilellenes törvénye felhatalmazza a kormányt, hogy kriminalizálja azokat a csoportokat, akik segítik a menekülteket vagy migránsokat az országban. Ezt több emberi jogokért harcoló csoport kritizálta. A kormány szerint ez biztonsági okokból szükséges, hiszen a menekültek között potenciális terroristák lehetnek.

A Fidesz széleskörű kritikával szembesült, a Soros ellen folytatott kampánya miatt is. Ms May volt vezérkari főnöke, Nick Timothy szintén célkeresztbe került, miután hozzájárult egy Daily Telegraph cikkhez, amit antiszemitának bélyegeztek. A cikk Soros anti-Brexit kampányt pénzelő kapcsolatait tárta fel, ami Best for Britain névre hallgat.  Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra     Forrás

Megosztás