Minden eddiginél többen támogatják, hogy ne lépjen ki Nagy-Britannia, már 56%- van ellene 1

Annak a támogatottsága, hogy a szigetország mégis inkább maradjon az EU tagja a 2016-os népszavazás óta mért legmagasabb szintre emelkedett, nem sokkal azt követően, hogy a miniszterelnök Brexit tervezetét hatalmas arányban elutasította a parlament, köztük rengeteg kormánypárti képviselővel az élen.

Minden eddiginél többen támogatják, hogy ne lépjen ki Nagy-Britannia, már 56%- van ellene 3

A YouGov egyik legfrissebb elemzése szerint a megkérdezettek 56%-a a maradás mellett szavazna, ha újra megkapnák a lehetőséget erre. Ez azt is jelenti egyben, hogy mindössze 44%-a az embereknek szeretne kilépni. Így összesen 12 százalékponttal többségben vannak azok, és itt emberek millióiról van szó, akik nem szeretnének kilépni az unióból. Előző év végén ez az előny még csak 8 százalékpont volt, vagyis a különbség másfélszeresére emelkedett.

Ez is azt bizonyítja, hogy a szavazópolgárok tömegesen veszítik el a hitüket abban, hogy a Brexit meglépése a helyes döntés. A 2016-os népszavazáson közel 4 százalékpont volt a különbség, akkor még a kilépés javára, így ennek tükrében a mostani adatok még drasztikusabb változást mutatnak. Mindeközben országos szinten rohamosan nő egy új népszavazás kiírásának támogatottsága.

A YouGov ennek kapcsán készített egy másik közvéleménykutatást, ahol szintén több, mint 1000 szavazópolgárt kérdeztek meg véletlenszerűen kiválasztva, tehát a mintavétel reprezentatívnak mondható. Ennek is hasonló lett az eredménye. A megkérdezettek 47%-a mondta, hogy szeretne új népszavazást, de ha a megkérdezettek közül kivesszük azokat, akik nem tudommal feleltek, úgy itt is 56% azoknak az aránya, akik új népszavazást szeretnének.

Minden eddiginél többen támogatják, hogy ne lépjen ki Nagy-Britannia, már 56%- van ellene 4

A felmérést a keddi parlamenti szavazás után készítették, amikor is Theresa May Brexit tervezete a parlamenti képviselők előtt csúfos vereséget szenvedett az alsóházban. Ezt követően a kormány ellen bizalmatlansági szavazás is volt, de abban az ellenzék nem járt sikerrel, így a kormány nem kerül leváltásra, Ms May egyelőre megtarthatja a miniszterelnöki posztját.

Mindeközben pár napja az egyik korábbi brit miniszterelnök, Sir John Major azt nyilatkozta, hogy Nagy-Britanniának vissza kell vonnia az 50. cikkelyt és leállítani az egész kilépési procedúrát, hogy a szigetország elkerülje a megállapodás nélkül való kilépést.

„Az ár, amit az ország fizetne azért, ha megállapodás nélkül lépünk ki, a nemzeti jólétre nézve hatalmas és hosszan tartó lenne. Ezzel szemben az előnyei a nullához közelítenek. Minden egyes háztartás, egyen az gazdag vagy szegény, rosszabbul járna még sok sok éven keresztül.” – mondta nyilatkozatában Sir John Major.         Forrás

Megosztás