Fontos tudnivalók, ha ügynökségnek (agency-nek) dolgozol Nagy-Britanniában 1

A munkakeresés nem könnyű manapság, még itt, Angliában sem. Vannak, akik ismerősök révén szereznek munkát, mások meghirdetett állásokra pályáznak, és vannak olyanok is, akik ügynökségek segítségét kérik. Ha az utóbbi megoldást választjuk, nem árt, ha tisztában vagyunk a jogainkkal, amiket megpróbáltunk most összefoglalni nektek.

JS64309601

Egy ügynökséggel két féle munkaviszony jöhet létre:

 • ha szerződésed van egy ügynökséggel, de átmenetileg másnak dolgozol (annak, akit az ügynökség talált neked) — ebben az esetben nem számítasz az ügynökség alkalmazottjának. A fizetésedet csak az elvégzett munkád szerint kapod, amit a munkáltató átutal.
 • ha az ügynökség alkalmazottja vagy — ilyenkor két megbízás között is kapsz fizetést (az ügynökségtől).

Az ügynökségek lehetnek:

 • Toborzó ügynökségek
 • Szórakoztató és modell ügynökségek

Mikor és milyen díjakat kérhetnek tőled az ügynökségek?

Nem kérhetek pénzt tőled azért, hogy munkát találjanak neked. Azonban, kérhetik, hogy fizess bizonyos szolgáltatásokért, mint például önéletrajzírás, képzés, vagy szállítás. Jogod van ahhoz, hogy visszamondd ezeket, de csak akkor, ha előzőleg szólsz nekik erről.

Ha egy ügynökség szolgáltatásokat ajánl neked:

 • Részletes leírást kell, hogy adjon neked a díjakról és a hozzájárulásokról, mielőtt fizettet veled. Ezen kívül, a leírásnak tartalmaznia azt is, hogy jogod van arra, hogy felmondd a szolgáltatásokat, ill. a felmondási idő hosszúságát.
 • Nem kényszeríthet téged arra, hogy igénybe vedd ezeket a szolgáltatásokat, azt mondva, hogy akkor nem fognak neked munkát találni.

A szórakoztatási és modell ügynökségek esetében ez máshogy működik. Nem kérhetnek tőled pénzt, ha nem találnak neked munkát. Azonban:

 • Kérhetnek jutalékot (százalékot) a keresetedből, ha találtak neked munkát
 • Kérhetnek egy bizonyos díjat azért, hogy online, vagy egyéb médiumokban hirdetnek téged — de nem kell azonnal fizetned.

Írásban kell, hogy értesítsenek téged a különböző díjakról, amiket kérhetnek tőled.

Hogyan törölj szolgáltatást az ügynökségednél?

Büntetés nélkül törölheted a kifizetett szolgáltatásokat. Ebben az esetben adnod kell az ügynökségnek:

 • 10 munkanapnyi visszamondási időt, írott formában (szállás visszamondása esetén)
 • 5 munkanapnyi visszamondási időt minden más szolgáltatás esetén (pl. képzési tanfolyamok)

Ha úgy gondolod, hogy igazságtalanul fizettettek téged valamiért, vagy nem kaptad meg az adott időszakon belül a kártérítésedet, hívd az Acas-t, akik segítenek majd neked megoldani a problémát (0300 12301100, hétfő-péntek: 8:00-20:00, szombat: 9:00-13:00 — a hívás emeltdíjas lehet).

Mik az ügynökség kötelezettségei feléd?

Az ügynökségnek írásba kell foglalnia a foglalkoztatásod feltételeit, mielőtt elkezdenének neked munkát keresni. Ennek tartalmaznia kell a következőket:

 • a szerződésed típusát (csak megbízásokat teljesítesz az ügynökségnek, vagy annak alkalmazottja leszel)
 • a felmondási időt
 • a fizetésedet
 • a szabadságra való jogosultságodat

Ha felajánlanak neked egy munkát, az ügynökségnek a következőkről kell tájékoztatnia téged:

 • mikor kell kezdened
 • mennyi ideig tart majd a szerződés
 • milyen munkát kell végezned
 • a költségekről, amiket majd fizetned kellhet
 • a munkahely elhelyezkedése
 • munkaórák
 • bármilyen egészségügyi vagy biztonsági kockázat, ami felléphet
 • bármilyen költség, képzés, vagy képzettség, amely a munkakörhöz szükséges

Mik a jogaid, ha az ügynökség megváltoztatja a feltételeidet?

Az ügynökség nem változtathatja meg a feltételeidet, anélkül, hogy téged értesítene róla. Ha beleegyezel a változásokba, akkor erről új dokumentumot kell, hogy adjanak neked, a változások teljes részletével, és a változás dátumával. Az ügynökség az engedélyed nélkül nem adhat ki rólad semmilyen információt egy harmadik személynek (beleértve a jelenlegi „bérlődet” vagy alkalmazódat is.)

 

Egyenlő bánásmód

hotel-staff-rex

A munkába állásod napjától rád is vonatkoznak a dolgozóknak járó jogok. Ezen kívül, az állandó foglalkoztatásban lévő kollégáiddal egyforma jogod van a közös berendezések használatára.

A jogaid 12 hét után

12 hét elteltével, ugyanolyan jogok illetnek majd meg, mint azokat, akiket ügynökségi közvetítés nélkül alkalmaznak. Ezt egyenlő bánásmódnak (equal treatment) nevezik. Ilyenkor a következő jogokkal rendelkezel:

 • egyenlő fizetés — ugyanannyi fizetés, mint amennyit egy állandó jogviszonnyal rendelkező kolléga kapna ugyanazért a munkáért
 • automatikus nyugdíjcsomagba történő regisztrálás
 • fizetett éves szabadság

Hogyan számítsd ki a 12 hetet?

A munkában töltött első naptól kezdd el számítani. Nem kell munkában lenned 12 hétig egy huzamban — néhány kihagyott nap, és bizonyos szünetek beleszámítanak.

A 12 hét kiszámítása esetén nem számítódnak a betegnapok, vagy, ha kiveszel pár nap szünetet, ha szabadságon vagy, vagy ha a munkahelyed ünnepnapok miatt zárva tart, és akkor sem, ha az állampolgári kötelességedet teljesíted, mondjuk szemtanúként, vagy esküdtszéki tagként egy bíróságon. Azonban, beleszámítódnak azok a napok, amiket terhességed végén kell kivenned, ill. a szülés utáni 26 nap, örökbefogadási szabadság, apasági szabadság.

Fizetés

Jogod van a nemzeti létminimumhoz (National Minimum Wage), amely 2016. április 6-tól 7.20 font/óra. A már fent említett 12 hét letelte után, kérheted ugyanazt a fizetést, mint a veled azonos munkát végző állandó alkalmazottak.

Mit tégy akkor, ha az ügynökség visszatartja a fizetésedet?

Az ügynökség késleltetheti a kifizetésedet, amíg meg nem kapja a ledolgozott óráidról szóló igazolást, azonban, csak egy ésszerű időn belül.

Az ügynökség nem tagadhatja meg a kifizetésedet azért, mert a bérlőd nem elégedett a munkáddal — ez egy szerződéses megállapodás az ügynökséged és a bérlőd között. Ha az ügynökséged nem akar kifizetni, panaszt tehetsz a munkaügyi bíróságon (0300 12301024).

Mik a jogaid az ügynökség alkalmazottjaként?

Ha a szerződésed azt tartalmazza, hogy az ügynökség a munkáltatód, te pedig az alkalmazottja, akkor is kapsz fizetést, amikor nem dolgozol. Itt nem vonatkozik rád az „egyenlő bánásmód” rész, viszont ezen kívül, az összes többi jogod megmarad. Ilyenkor az előző fizetésed 50%-át kell, hogy megkapd, amelyet egy hétre fizetnek.

Az ügynökség kell, hogy adjon neked egy munkaszerződést, amelyben a következők kerülnek megemlítésre:

 • munkavégzés típusa
 • hogy feladod a jogodat az egyenlő fizetésre (right to equal pay)
 • a minimális fizetési besorolás, ill. az, ahogy azt kiszámolják
 • ahol dolgoznod kell (az ügynökség nem ajánlhat neked olyan munkahelyet, amely túl messze van a lakhelyedtől, hacsak te azt el nem fogadod)
 • és max. munkaidő (a minimálisnak legalább egy órának kell lennie)

Az ügynökség nem kérhet meg arra, hogy menny be az irodájukba két munka között, hogy elkerülje a kifizetésedet. Ha éppen nem dolgozol, mert nincs megbízás, akkor a munka nélkül töltött teljes hétre kapsz csak fizetést.

Ha az ügynökség úgy dönt, hogy felbontja veled a szerződést:

 • ki kell, hogy fizessen neked 4 munkahetet
 • jogosult lehetsz bizonyos juttatásokra, mint pl. a végkielégítés
 • kell, hogy adjanak neked felmondási időt

Anyasági jogok

Kaphatsz szülési juttatást (Statutory Maternity Pay), de nem jár szülési szabadság (Statutory Maternity Leave). Azonban, ha az ügynökség alkalmazottjának számítasz, a terhes alkalmazotti jogok rád is vonatkoznak. Nem érhet diszkrimináció azért, mert terhes vagy, vagy mert nem rég szültél. Ha úgy gondolod, hogy ezen a téren diszkrimináció ért, hívd fel az Acast.

Ha a munkakörülmények veszélyeztetik az egészségedet, a munkáltatónak el kell végeznie a szükséges javításokat, és az ügynökségnek ez idő alatt vagy más munkát kell adnia neked, vagy ugyan azt a fizetést kell adnia neked, mint amennyi az a munkaszerződésedben szerepel az adott időre.

Tudnod kell, hogy fizetett szabadnapokat vehetsz ki terhes gondozásra is (ha az orvos ezt tanácsolja). Az utazással eltöltött idődet is ki kell ilyenkor fizetniük neked. További hasznos információkat, témákat itt találtok a kinti élettel kapcsolatban.            Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás    Forrás: www.gov.uk 

Megosztás