Mi az a 49. cikkely és hogyan fordíthatja meg a Brexitet a britek kilépése után? 1

Jean-Claude Juncker azt mondta az Európai Bizottság előtt, hogy ha Nagy-Britannia ki is lép végül az Unióból, a 49.cikkely értelmében bármikor újra beléphet – mindezt úgy, hogy a minap azt is kijelentette, hogy bármikor szívesen fogadnák az Egyesült Királyság azon döntését, miszerint mégsem lépnek ki az EU-ból.

Mi az a 49. cikkely és hogyan fordíthatja meg a Brexitet a britek kilépése után? 3

Mi is az a 49.cikkely?

Az Egyesült Királyságban sokkal jobban ismerik a „nagytestvérét”, az 50.cikkelyt, amely lehetővé teszi az országoknak az Unióból való kilépést, és leírja annak pontos menetét is. A 49. cikkely pont ennek az ellentéte: arról szól, hogy egy állam hogyan léphet be az Unióba. Vagyis ez vonatkozik minden olyan országra, aki szeretne az EU része lenni, és eddig nem volt az. A törvény részletezi ennek a pontos folyamatát is.

Tehát a kilépés után a britek akár életbe is léptethetik ezt a törvényt?

Csak egyoldalú döntés alapján nem– ha már egyszer otthagyta az Uniót az ország, akkor nem dönthetnek öntörvényűen arról, hogy inkább mégis visszalépnének. Ehelyett a cikkely csak azt írja elő, hogyan fogadhatják el a jelenlegi tagállamok egy új belépő kérvényét.

Milyen feltételek szerepelnek a 49.cikkelyben?

Először is a csatlakozni kívánó országnak be kell nyújtania a kérvényét az Európai Tanácshoz – ennek tagjai a tagállamok kormányfői. Jelenleg 28 tagja van, ha az Egyesült Királyság kilép, 27 tagja lesz, bár természetesen van rá esély, hogy közben újabb országok csatlakoznak az Unióhoz. A kérvényről a tanács egy anonim szavazáson dönt, és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia ezt a döntést. Az is szerepel a cikkelyben, hogy a döntésről konzultálni kell az Európai Bizottsággal, amely a Juncker által vezetett bürokratikus és végrehajtói szerv.

Mi van akkor, ha még a Brexit előtt meg akarjuk állítani a folyamatot?

Ebben az esetben inkább az 50.cikkely folyamatát kell visszafordítani, nem a 49.-et életbe léptetni. Arról nem teljesen egyeznek a jogi vélemények, hogy az 50. cikkely önkényesen visszavonható-e egy tagállam által, azonban mind Juncker, mind Tusk kifejezte támogatását Nagy-Britanniának, amennyiben mégis az Unió részei maradnának, így ez nem lenne akadály, ha mindkét fél meg tud egyezni.

Lenne változás akkor, ha Nagy-Britannia a 49.cikkely értelmében lépne vissza?

Papíron az EU nem lenne köteles ugyanazokat a feltételeket felajánlani, amelyekkel Britannia korábban élt, és nem lenne szabad választási lehetőségük olyan kérdésekben sem, mint az euró bevezetése – úgy kezelnék az országot, mint bármely újonnan belépő államot.

Azonban a Tanácsból még senki sem mondta ki egyértelműen, hogy Britanniának milyen jogai lennének és valószínűsíthető, hogy nyitottak lennének némi egyezkedésre. Azonban ha az 50.cikkely folyamatát fordítanák vissza a kilépés előtt, akkor minden maradna a régiben. Nemrégiben egyébként nyilvánosságra hozták az első független elemzést, hogy mit is tesz a brexit Nagy-Britanniával.    Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás Forrás 

Megosztás