Mennyire lesz nehéz az EU állampolgároknak Nagy-Britanniában maradniuk? 1

Az elmúlt napok legnagyobb Brexittel kapcsolatos sztorija, hogy a brit kormány közzétette, mit is kíván majd az EU polgároktól, hogy a szigetországban maradhassanak. Röviden csupán annyit, hogy válaszoljunk három „egyszerű” kérdésre, majd fizessünk 65 fontot, hogy továbbra is az országban maradhassunk a kilépést követően is minden akadály nélkül. De tényleg olyan egyszerű lesz ez a folyamat, mint amilyennek mondják?

EU állampolgárok

Átmeneti időszak a kilépés után

Nagy-Britannia hivatalosan 2019 március 29-én este 11 órakor fog megszűnni EU tagállamnak lenni, vagyis a kilépés ekkor fog bekövetkezni, legalábbis a jelen állás szerint. De, ami azt illeti eleinte még ezt követően sem igazán lesz komoly változás. Ez azért lesz, mert a szigetország egy átmeneti időszakba lép át ahelyett, hogy egyenesen, egy huszárvágással kilépne az unióból. Ezalatt az idő alatt az EU és brit polgárok ugyanúgy utazgathatnak majd továbbra is a két fél országai közt, mint ahogy teszik azt most is. Nade, azoknak az EU állampolgároknak, akik nem csak egy rövid nyaralásra érkeznek majd, regisztrálniuk kell. Ugyanakkor ez nem jelenti majd azt, hogy a tartózkodási jogaik bármilyen módon csorbulnának, tehát ettől nem kell tartani. Ez az átmeneti időszak (Transition period) egészen 2020 végéig tart majd.

Az átmeneti időszak után

Az Egyesült Királyságba 2021 előtt érkező uniós állampolgárok pályázhatnak a letelepedett státuszra – amely lehetővé teszi számukra, hogy továbbra is itt éljenek majd. Ez magában foglalja mindazokat, akik az Egyesült Királyságba érkeznek, egészen 2020. december 31-ig.

Az ír állampolgároknak nem kell jelentkezniük. Az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk jogát a Brexit nem érinti. De törvényes követelmény lesz mindenki más számára, akik maradni akarnak. A kérelem azt is jelenti, hogy továbbra is ugyanazokat a jogosultságokat és előnyöket kapjuk, mint most. A sikeres pályázók meglévő közeli hozzátartozói, akik még mindig tengerentúlon élnek, amikor az átmeneti időszak véget ér, szintén képesek lesznek az Egyesült Királyságba költözni a jövőben.

Jelentkezés a letelepedett státuszra

A letelepedett státuszra vonatkozó kérelmeket 2018 végefelé kezdik majd meg feldolgozni és a jelentkezés lehetősége is valamikor a következő hónapokban válik elérhetővé. A felnőtteknek 65 eurót kell fizetniük, míg a 16 év alatti gyermekek esetében 32,50 fontot. Az embereket a személyazonosság és lakóhely igazolására kérik majd, és feltárják, hogy büntetőjogi eljárás van vagy volt-e ellenük.

A Nagy-Britanniában élő, 2020 vége előtt érkezett uniós polgárok jogosultak lesznek. De a jelentkezés lehetősége még 2021 közepéig nyitva áll majd. Bár ez extra időt biztosít az embereknek a jelentkezésre, azoknak, akik 2021-ig elhalasztják, sokkal bonyolultabb és lassabb is lehet majd a folyamat. Ennek az az oka, hogy bizonyítaniuk kell, hogy már 2020-ra vagy még korábban megérkeztek Nagy-Britanniába.

Ki kaphatja meg a letelepedett státuszt?

A kormány szerint csak két oka lehet annak, hogy az emberek nem maradhatnak az Egyesült Királyságban. Vagy, ha nem tudják bebizonyítani, hogy 2021 előtt óta vannak az országban. Vagy ha “súlyos bűnt követtek el vagy ha fenyegetést jelentenek a lakosságra”. A részleteket arról, hogy ki kaphatja meg, itt olvashatja el mindenki.

Eddig még nem sok információ áll rendelkezésre arról, hogy milyen segítséget kapnak azok az uniós polgárok, akik nem beszélnek angolul. A kormány ígéretet tett arra, hogy a jelentkezési útmutatót az EU mind a 24 hivatalos nyelvén közzéteszi.     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás