Menekülnek az EUs dolgozók Nagy-Britanniából, nőttek a fizetések és a munkanélküliség (friss adatok) 1

A fizetések 10 éve nem emelkedtek ilyen gyorsan, mint a 2018 szeptemberig tartó három hónap alatt, derült ki a brit statisztikai hivatal legfrissebb adataiból.

Menekülnek az EUs dolgozók Nagy-Britanniából, nőttek a fizetések és a munkanélküliség (friss adatok) 3

Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva a fizetések a bónuszokat nem beleszámolva 3.2%-kal emelkedtek, ami 2008 óta a leggyorsabb növekedés. Emellett az előző negyedéves adatokhoz képest is tovább nőttek. Azonban ne örüljünk túlzottan, ugyanis a reálbérek, vagyis a fizetésünk valódi vásárlóereje még így is a 2015-ös szint alatt van.

Ezzel párhuzamosan a legfrissebb statisztikai adatok szerint a munkanélküliség pedig az folyamán először emelkedett, méghozzá 21,000 fővel lett több munkanélküli az országban. Így jelenleg összesen a dolgozó korúak közt, 1.38 millióan vannak, akiknek nincs munkájuk.

„A fizetések gyorsabb ütemű emelkedésével, és a visszafogottabb inflációnak köszönhetően a heti reálbérek átlagosan majdnem 1%-kal emelkedtek.” – nyilatkozta Matt Hughes, az ONS egyik vezető elemzője.

Menekülnek az EUs dolgozók Nagy-Britanniából, nőttek a fizetések és a munkanélküliség (friss adatok) 4

Továbbra is erős maradt az a tendencia, hogy rengeteg egyéni vállalkozó hagyja abba saját vállalkozását, és kezd új munkát alkalmazottként. Így a nagy munkaerőhiány mérséklődik és a fizetések nem szállnak el az egekbe.

Az is kiderült, hogy a kelet-európai országokból származó dolgozók száma egyre gyorsuló ütemben csökken, viszont a brit alkalmazottak száma ezzel együtt nőtt.

Az országban a munkanélküliség 4%-ról emelkedett 4.1 százalékra július és szeptember között. Ez többek közt annak is köszönhető, hogy a népesség növekedésének ütemével nem tud lépést tartani az új munkahelyek száma.

Menekülnek az EUs dolgozók Nagy-Britanniából, nőttek a fizetések és a munkanélküliség (friss adatok) 5

Mi történt az EU-s dolgozókkal?

Nos, végre mindenkinek kezd feltűnni, hogy mi zajlik, főleg most hogy már a statisztikai hivatal adataiban is jól látszik. A Brexit és a font árfolyamának csökkenése sok embert eltántorított a gondolattól, hogy Nagy-Britanniába jöjjön, sokan akik itt élnek pedig visszaköltöznek a hazájukba, vagy más országba.

A legfrissebb számadatok, a szigetországban élő EUs dolgozókat illetően a következőek. A szeptemberig terjedő 3 hónapos időszakot az előző év ugyanezen szakaszához hasonlítva már 132 ezerrel vagyunk kevesebben az országban. A nem EUs bevándorlók száma ezalatt 34,000-rel emelkedett.

Az EU 8-ak országaiból Nagy-Britanniában élők, amibe Magyarország is beletartozik (Ciprus, Csehország, Magyarország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia) még drasztikusabban tűnnek el a szigetországból. Az ezekből az országokból származó dolgozók az utóbbi két évben 173 ezren mentek el az akkori rekord 1.05 millióból. Kedves angliai magyarok, mit gondoltok erről? Ki marad, ki megy, ki az aki már otthon van?               Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás 

Megosztás