Az Unió fő tárgyalója a Brexit tárgyalásokon, Michel Barnier kijelentette, hogy a kilépés által „meg fogja tanulni az Egyesült Királyság, hogy mit is jelent igazából kilépni a közös piacról”.

A brüsszeli képviselő szombaton, egy olasz konferencián tett meglehetősen tüzes megjegyzéseket az ügy kapcsán – szerinte az ő dolga az, hogy „megtanítsa” a szigetországot, mit is jelent otthagyni az „EU klubját”. Azt is hozzátette, hogy a „Brexit egy tanulási folyamat lesz” a britek számára.

„Van egy véleményem a dolgokról – nem agresszív, de attól még nem vagyok naiv” – mondta az Ambrosetti fórumon. „Komoly következményei vannak, ha valaki otthagyja a közös piacot, és ezekről egyáltalán nem tájékoztatták a brit népet. Mi pedig szeretnénk megtanítani nekik, hogy ez mit is jelent valójában.”

A szóháború az Unió és Egyesült Királyság között most a hétvégén lángolt fel újra, a szerdán tartott rendkívüli sajtókonferencia után. Davis a BBC egyik talk show-jában azt mondta, hogy Barnier „egy kicsit nevetségesnek tűnt” ezen, és hogy megpróbálta kijátszani a „pénz az idő ellen” kártyát. Azt is hozzátette, hogy „az EU fél”, és hogy Nagy-Britanniát nem kényszeríthetik bele egy megállapodásba csak azért, hogy tovább léphessenek a kereskedelmi megállapodás kérdéskörére.

„Látszik, hogy egyedül az aggasztja, hogy nem kap választ a pénzzel kapcsolatos kérdésekre. Az egész most arra megy ki, hogy nyomást gyakoroljanak ránk ezzel kapcsolatban. Minden során végigmegyünk a válási számlának, és nem nincs könnyű dolguk, mert nagyon jó ügyvédeink vannak. Ezért akart a sajtótájékoztatón is nyomást gyakorolni ránk. Szerintem kicsit nevetséges volt.”

A hírek szerint egyébként Theresa May és a brit kormány szeretne változtatni a Brexit tárgyalások menetén. A sikertelen tárgyalások és a fogytán lévő idő miatt a brit miniszterelnök szeretné elérni, ha havi tárgyalási „fordulók” helyett heti szinten ülnének le a felek, amíg megállapodás nem születik a főbb pontokban. Ez a hír nem sokkal azután látott napvilágot, hogy az EUs oldalról a tárgyalásokat vezető Michel Barnier kijelentette, hogy a britek lehetetlent kérnek és nem értik meg, hogy a kilépés után nem tarthatnak meg minden számukra kedvező jogot.

Nick Klegg is azt nyilatkozta a BBC Radio 4 műsorában, hogy a tárgyalások túl lassan haladnak és a kilépés dátumának meghatározott 2019 márciusáig nem valószínű hogy be fognak fejeződni.

„Ez a helyzet kicsit olyan, mint amikor ott állunk és bámulunk az építkezésen és azt mondjuk, hogy ma is haladtunk, hiszen főztünk magunknak egy csésze teát.” – nyilatkozta a volt miniszterelnök helyettes.      Forrás Hirdetőknek: [email protected]