A tudósok megtalálták a módját, hogy kivonják a légkörből a szén-dioxidot, egy magnezitnek nevezett anyag segítségével, ami megköti azt. Ez a megoldás hatással lehet a globális felmelegedésre.

Évezredek munkáját rövidíthetik le napokra az új módszer segítségével, ami a még újszerű, szén-dioxid tárolásához és begyűjtéséhez kapcsolódó iparágat teljesen megreformálhatja. Erre a CCS (Carbon Capture and Storage) kifejezést használják.

Világszerte hatalmas probléma az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése. A tudósok a CO2 kiszűrést illetően egyetértenek, hogy ez egy forradalmi újítás lehet, akár az emberiség történetét nézve is, a globális felmelegedés tekintetében.

A magnezit egy természetben is előforduló kőzet, amit ékszerekben és különböző ipari folyamatokban használnak, de a szén-dioxidot tároló képességét már eddig is ismerték, még is újszerű a találmány. Minden tonna magnezit fél tonna CO2 eltávolítására alkalmas a légkörből. Az egyetlen akadály az ásványok termelődésének a sebessége.

„Ez a folyamat évszázadokig, sőt évezredekig is eltarthat a természetben.” – magyarázta Ian Power, a Trent University új kutatásának vezetője.

A professzor és a csapata alacsony hőmérsékleten történő kristályosodást vizsgált, és ezt a tudást felhasználva gyorsított a folyamaton. Polisztirol mikroszférákat használtak katalizátornak, hogy 72 napra csökkentsék a kristály formálódási idejét. Szobahőmérsékleten történik meg a folyamat, tehát igen gazdaságos.

„Egyelőre haladásnak éljük meg a dolgot, de még sok mérés van hátra, mielőtt elkezdenénk szekvesztrációra használni (CO2 megkötésére az atmoszférából).” – mondta Professzor Power.

„Sok változótól függ, a szén árát beleértve és a megkötés módszerétől, de egyelőre annyi elég, hogy megoldható.”

Az eredményeket a Goldschmidt geokémiai konferencián prezentálták Bostonban. A CCS technológiák jól jöhetnek a párizsi egyezmény teljesítése érdekében minden ország számára, elkerülvén ezzel egy katasztrófát. Igaz sok tudós túl optimistának látja az általános hozzáállást, mivel még az ipar nem áll készen erre.

Legtöbben ezt a technológiát a szén-dioxid kibocsájtás csökkentésével kombinálnák, de azért kijelenthető, hogy mindenki örömmel fogadta a hírt.

„A folyamat felgyorsításának folyamata nagyon fontos, az olcsóság mellett.”

Dr Gareth Johnson, az University of Edinburgh tudósa, aki szintén nem vett részt a kutatásban, nagy előrelépésnek nevezte a hírt.

„A CO2 ásványokon keresztül történő tárolása már egy több évtizedes történet, de eddig nem volt anyagilag és energiafelhasználást illetően értékelhető megoldás erre, egészen eddig.” – mondta.

„Igaz még kezdeti fázisban van a dolog, még mindig lehet fejlődni energiafelhasználás és tőkeigényesség terén, de mindenki üdvözli a megoldást tudományos körökben.”    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás