Magyarországon már folyik a koronavírus elleni "eddigi leghatékonyabb" gyógyszer gyártása 1

Nyilvánvalóan senki nem akarja megtapasztalni azt, hogy a Magyarországon élő családtagjai lebetegednek koronavírusban. Érzelmileg jócskán kiszolgáltatottá tesz bennünket az a tény, hogy 2000 km-re élünk szeretteinktől és baj esetén nem tudunk csak úgy hozzájuk rohanni, pláne a világjárvány kellős közepén. Biztató hírek láttak azonban napvilágot ezekben a borús, koronavírusos időkben, legalábbis, ami Magyarországot illeti.

Magyarországon már folyik a koronavírus elleni "eddigi leghatékonyabb" gyógyszer gyártása 2

„A Richter 5 hónap munka eredményeként megoldotta a súlyos stádiumban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártott” – írja a Telex, az Index-re hivatkozva.

A gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója, Beke Zsuzsa elmondta, hogy a gyógyszer szeptemberben már minőségellenőrzési vizsgálaton is átesett, injekció formájában kiszerelve jelenleg körülbelül 260 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé, azonban ez a mennyiség folyamatosan növelhető.

Ez a hatóanyag tűnik eddig a legígéretesebbnek, maga Donald Trump amerikai elnök (aki nemrégiben szintén elkapta a koronavírust) is ezt kapta.

Beke azt is hozzátette, hogy ez a gyógyszer az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását, valamint közölte azt is, hogy a gyógyszergyár a kormánytól kapta megbízást, és a fejlesztést is a kormányzat finanszírozza. “A Richter a legyártott gyógyszereket átadja, azok kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, így a gyógyszergyárnak ebből árbevétele nem keletkezik”.

A gyógyszergyár jelenleg összesen öt különböző kutatás-fejlesztési projekten dolgozik, amelyeknek célja a koronavírusos betegek gyógyítását szolgáló terápia kifejlesztése vagy nagyüzemi gyártása. Ami a vakcina fejlesztését, gyártását illeti, a Richternek ez nem profilja, így nincs is ilyen fejlesztési projektjük, ennek köszönhetően arról, hogy mikor lesz elérhető az oltás az emberek számára, nem is tudtak nyilatkozni.    Forrás

Megosztás