Legmagasabb fokozatú vörös riasztás Nagy-Britannia több pontján: hóviharok és dermesztő hideg országszerte 1

Vörös riasztást adtak ki az ország több részére a fokozódó havazás és jeges idő miatt, amit az Emma vihar hoz magával – ez a legmagasabb időjárási készültségi szint, ami kiadható.

Legmagasabb fokozatú vörös riasztás Nagy-Britannia több pontján: hóviharok és dermesztő hideg országszerte 3

A Met irodája figyelmeztette Anglia délnyugati részén valamint Skócia egyes területei élőket, hogy hóviharokra és nagyon erős széllökésekre kell hogy készüljenek. Emellett a National Grid szerint az is előfordulhat, hogy gázhiány lép fel az időjárási viszonyoknak köszönhetően. Vannak olyan helyek, ahol nem havazásra, hanem kellemetlen, jeges esőre kell számítani.

Legmagasabb fokozatú vörös riasztás Nagy-Britannia több pontján: hóviharok és dermesztő hideg országszerte 4

Arra is felhívták a figyelmet, hogy jelentős késések, fennakadások vannak a tömegközlekedésben, és az autóutakat is több helyen lezárja a nagy hó, vagy a hóban elakadó járművek. A szeles, jeges idő miatt emellett bárhol felléphet áramszünet, esetleg víz és gázhiány is. A gáztartalékok a csütörtöki nap folyamán máris 50 köbméter deficitben vannak a megemelkedett fogyasztási igény miatt.

Legmagasabb fokozatú vörös riasztás Nagy-Britannia több pontján: hóviharok és dermesztő hideg országszerte 5

A hőmérséklet éjszaka -6 fok körül volt, de napközben akár -11 fokosnak is érezhetjük a levegőt a jeges szélfúvásoknak köszönhetően. Londonra pedig még több havazás vár, ahogyan az Atlanti-óceán felől érkező Emma vihar egyesül az ország felett tomboló „keleti szörnnyel”, amely Szibéria jeges levegőjét hozta magával. De az ország többi része is készülhet hóviharokra.

London és Kent területén több mint 50 állomást zártak be, többek között a Bromley North és az Albany parkot is – jelentette be a Southeastern Railway. A társaság azt javasolja, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról és halassza el az utazásait. „Módosított menetrenddel közlekedünk annak érdekében, hogy az utasokat a lehetőségekhez mérten ki tudjuk szolgálni. Ez azt jelenti, hogy egyes helyeken kevesebb vonat indul, más állomásokat pedig teljesen lezártunk.”

Legmagasabb fokozatú vörös riasztás Nagy-Britannia több pontján: hóviharok és dermesztő hideg országszerte 6

Más vonattársaságok is módosított menetrendekről számolnak be, a Greater Anglia Twitteren hívta fel erre a figyelmet, de a South Western Railway és a c2c is hasonlóképpen jár el – a Southern viszont reményei szerint fennakadások nélkül tud üzemelni. A Paddington állomás reggel 8 óta van zárva, mivel teljesen eljegesedtek a platformok, és a dél felől érkező vonatok csak Readingig jutnak el.

A reptereken is akadozik a forgalom továbbra is, mind a Gatwick, mind a London City reptér arra kérte az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak járatukról. A Ryanair törölte minden járatát az East Midlands, a Leeds Bradford, az Edinburgh, a Glasgow, a Cork és a Kerry repterekről, de a dublini reptérről is csak nagyon kevés járatot indít.

Legmagasabb fokozatú vörös riasztás Nagy-Britannia több pontján: hóviharok és dermesztő hideg országszerte 7

Nagy késésekről számolnak be emellett a Piccadilly, a Jubilee és a Metropolitan line-on elakadt szerelvények miatt, és kevésbé súlyosakról a Northern line-on és a London Overgroundon. Utóbbi például a Highbury and Islington és a Dalston megállók között állt le egy időre.

Az ország többi részén az hóviharok leginkább az autósok életét keserítik meg. Lincolnshire mellett például annyira eltorlaszolódott az A52-es út, hogy még a hókotrók sem tudták átvágni magukat, és a rendőrök figyelmeztettek, hogy ők sem férnek hozzá az elakadt autósokhoz, így semmiképp se menjen arra senki. Skóciában sem rózsásabb a helyzet, itt ma délelőtt is még élt a vörös riasztás. Glasgow mellett az M80-as úton voltak olyan autósok, akik 13 órára rekedtek el a hóba – egyesek az autóban éjszakáztak, mások inkább gyalog távoztak és otthagyták járművüket.

Legmagasabb fokozatú vörös riasztás Nagy-Britannia több pontján: hóviharok és dermesztő hideg országszerte 8

Ez az első alkalom, hogy vörös riasztás lépett érvénybe Skóciában, Angliában és Észak-Írországban. Ahol nem ilyen súlyos a helyzet, ott is legalább borostyán vagy sárga figyelmeztetés lett kiadva csütörtökre egészen péntek reggelig.

A Met egyik meteorológusa szerint a délnyugati régiókban péntek reggelig akár 50 cm hó is eshet. „Hacsak nincs halaszthatatlan teendője, mindenkinek azt javasoljuk, hogy a következő pár napban maradjon otthon.”  Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás