Kulcsfontosságú vereséget szenvedett Theresa May a Brexit kapcsán 1

Theresa May kedden elszenvedte sorozatban harmadik vereségét is a Lordok Házában, mivel megszavazták mind a három módosító indítványt a kilépési feltételeket illetően.

Kulcsfontosságú vereséget szenvedett Theresa May a Brexit kapcsán 3

A kormány ezzel összességében már 14. vereségénél jár, mivel a főrendiek számos kulcsfontosságú, egységes piachoz köthető elemet megtartanának azzal, hogy az Európai Gazdasági Térségben (European Economic Area) maradnának. A munkáspárti Lord Alli is kiállt az EEA fontossága mellett, hiszen a turizmus, szállítás, kommunikáció, pénzügyi szolgáltatások és légtér mind-mind olyan dolog, ami könnyebb, ha marad az ország az egyezményben. A vámunió nélkül szerinte az ország exportja szenvedne el hatalmas csapást.

245-218 arányban, azaz 27 fős többséggel lettek elfogadva az indítványok. A főrendiek korábban a fix kilépési dátumot törölték a megállapodásból, 78 fős többséggel. Az EU ügynökségeivel is megmarad az együttműködés, hiszen 71 fős többséggel ezt is megszavazták.

Ms. May kabinetje eléggé megosztott, például Boris Johnson külügyminiszter egy tiszta, kemény Brexitet támogatna. Ez szabadon hagyná az országot, hogy új kereskedelmi egyezményeket kössön. Philip Hammond kincstári kancellár pedig inkább közel maradna az EU-hoz, mivel ők a legfőbb kereskedelmi partnerei az országnak.

Lord Callanan Brexit miniszter szerint például az EEA egyszerűen elvenné a lehetőséget attól, hogy az ország maga felügyelje a határait. A kormány két főbb csoportja két évvel a Brexit megszavazása után is civakodik, a kilépésig pedig már jóformán egy év sincs hátra.

Theresa May amíg csak lehet nem foglal állást, viszont ez az EU képviselőit frusztrálja, hiszen már nincs sok idő egyezségre jutni.

Eközben az EU párti brit jogalkotók „elmajszolják” szépen lassan a kormány Brexit törvényét, ami éppen most megy keresztül a parlamenten. Ezzel enyhíteni próbálják a kilépés feltételeit.

A kedden eltörölt fix kilépési dátum több rugalmasságot adhat a kormánynak. A főrendiek már tucat módosítást hajtottak végre, bár az még nem tiszta, hogy az Alsóházban túlélik-e a végső szavazást, hiszen az felülírhat mindent.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás