koronavírus oltás Anglia

A 70 év felettieket és a veszélyeztetett kategóriába sorolt embereket ezen a héten kezdik el beoltani a koronavírus elleni oltásokkal. Boris Johnson az Egyesült Királyság oltási programjában ezt „jelentős mérföldkőnek” nevezte.

koronavírus oltás Anglia

A Covid-19 oltásokat hétfőtől kezdik el beadni a harmadik és a negyedik kiemelt csoportba tartozóknak azokon az oltási csomópontokon, amelyek rendelkeznek a szükséges kapacitással. A kormány ugyanakkor azt azért közölte, hogy az első két kiemelt csoport  – a gondozási otthonban lakók és gondozóik, valamint a 80 év felettiek, és az egészségügyi és szociális munkások – továbbra is előnyt élvez majd. Közülük mostanra már 3,8 millióan megkapták az oltást.

„A mai nap jelentős mérföldkő az oltási programunkban, ugyanis több millió újabb ember számára válik elérhetővé a vakcina, akik legnagyobb veszélyben vannak a vírus miatt. Mostanra elértük, hogy percenként 140 ember kapja meg az oltást, és szeretném nagyon megköszönni mindenkinek, aki ehhez valamilyen formában hozzájárult.” – nyilatkozta a brit miniszterelnök egyik legutóbbi beszédében.

A kórházakra eközben „rendkívüli nyomás nehezedik” – figyelmeztetett az NHS Anglia vezérigazgatója mondván, hogy gyakorlatilag „30 másodpercenként” érkezik egy újabb koronavírussal fertözött személy a brit kórházakba. Sir Simon Stevens elmondta, hogy a brit egészségügy eddig soha nem volt még ennyire bizonytalan helyzetben.

A BBC Andrew Marr Show-jának nyilatkozva azt mondta: „A tények nagyon világosak és egyértelműek, és nem fogom a dolgok állását szépíteni: a kórházak rendkívüli nyomás alatt vannak, és a személyzet szintén óriási nyomás alatt van. Karácsony napja óta újabb 15 000-rel nőtt a fekvőbetegek száma az angliai kórházakban. Ez egyenértékű azzal, hogy 30 újabb kórház van tele koronavírusos betegekkel.”

Az NHS-re nehezedő nyomás többek közt azt is eredményezi, hogy a mentőszolgálat alkalmazottjai közül négyből három „az összeomlás szélén” van, a munkamoráljuk teljesen lecsökkent, és több, mint 90%-uk jobb védőfelszerelésért könyörög.

Ami némi jó hír ugyanakkor, hogy a fertőzöttek és a járvány miatti halálesetek száma végre csökkenő tendenciát mutat. Vasárnap azért még így is további 38 598 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak, és 671 ember vesztette életét a Covid-19 miatt. A koronavírus-esetek száma hónapok óta először esik végre minden londoni kerületben – megerősítve, hogy a világjárvány pusztító második hulláma végre túlhaladt a tetőpontján. A brit főváros több részén is közel 30%-kal esett vissza a fertőzöttek száma az előző héthez képest. Sajnos azonban ami az egészségügyi dolgozókra és a kórházakra nehezedő nyomást illeti, a helyzet még mindig egyre csak rosszabb (mivel a fertőzöttek számának csökkenése csak késleltetve érezteti majd a hatását ezen a téren).

A héten azonban 25 új oltási központ nyílik majd meg London területén, amelyek közül az egyik a Wembley Stadion mellett lesz található. Ezzel a fővárosban már durván 170 különböző hely lesz, ahol beoltathatjuk magunkat.      Forrás

Megosztás