Kivált néhány képviselő a brit munkáspártból és új népszavazást követelnek 1

Jeremy Corbyn Brexithez kapcsolódó hozzáállását illetően viták robbantak ki, miután 5 képviselő nyíltan új referendumot követelt.

Kivált néhány képviselő a brit munkáspártból és új népszavazást követelnek 3

Az északkeleti képviselők, akik intenzíven támogatták a Brexitet 2016-ban, azt mondták, hogy egy új szavazás elkerülhetetlen, hiszen a kilépés valódi természete még csak most formálódik. Exkluzívan a „The Independentnek” elmondták, az egységes piac elhagyása veszélyezteti a családok megélhetését, mivel a főbb termelők és alkalmazottak jövője kétséges a régióban.

A közbeszólásuk dühös mivolta Mr. Corbynhoz köthető, hiszen nem sikerült Theresa Mayt rábírnia, hogy az egységes piacon maradjon az ország. Pedig ez egy lehetőség volt a hatalom- és támogatottságszerzésre.

A Munkáspárt jelenlegi pozíciója az, hogy tiszteletben tartja a 2016-os referendumot, azaz az ország EU-s tagsága véget kell, hogy érjen, tehát a vámuniót és az egységes piacot is el kell hagyni, az új kereskedelmi lehetőségek érdekében. A legtöbb előrejelzés rosszabb életkörülményeket jósol, az 5 északkeleti képviselő eldöntötte, hogy nyilvánosan kritizálja a vezetőjük álláspontját, és az emberek szavazati jogát hívja segítségül.

A „The Independentnek” írt cikkében Phil Wilson, Paul Williams, Bridget Phillipson, Anna Turley és Catherine McKinnell rámutat, hogyan kerülnek napvilágra olyan tények, amelyekről 2016-ban nem tudtak a szavazók. Hozzáteszik, a szavazás végeredménye befolyásolja az északkeleti régiót is, még hozzá évtizedes távlatokra. Mivel ez ennyire fontos kérdés, azt szeretnénk, ha a brit emberek elmondanák a véleményüket. Annyi minden forog kockán. Még a kormány is elismeri, hogy az északkeleti gazdaság elveszíti növekvő tendenciáját, bármilyen megállapodás is születik.

A képviselők külön kiemelték, mennyi munkahelyet biztosít a Nissan Sunderlandben, a Hitachi Durham megyében és a vegyiparban Teesideon, és hogy ezek a cégek teljes mértékben az EU-ban képzelik el a jövőjüket, amiből a Konzervatívok és a Munkáspárt is ki akar lépni.

Figyelmeztetnek ezenkívül az egészségügy romlására, illetve a kompromisszumokra, amikbe bele kell menni, ha új kereskedelmi egyezményeket szeretne az ország.

„Sok minden forog kockán. Már így is, ha a gazdasági növekvést nézzük, a legjobbak közül a leggyengébbek közé zuhant az ország.”

A volt ellenzéki kabinetminiszter Owen Smith eltávolításra került a Munkáspárt első padjaiból, mivel támogatott egy újabb referendumot, míg az ellenzéki gazdasági miniszter Barry Gardiner megtartotta az állását annak ellenére, hogy a Munkáspárt megközelítésének egyik fő elemét butaságnak nevezte.

Clive Lewis és Rachael Maskell képviselők mindketten új referendumot szeretnének, Dawn Butlerrel és Tulip Siddiq-kel egyetemben. Ők felmondtak tavaly, mivel a pártjuk ragaszkodott az 50. cikkelyhez, mi szerint elhagynák az EU-t.

A walesi Geraint Davies képviselő szintén új referendumot szeretne, míg a londoni Gareth Thomas az emberek szavazatára bízná a dolgot ismét, ezért ezt kezdeményezte az Alsóházban szerdán.

Egy munkáspárti szóvivő elmondta, a pártja tiszteletben tartja a referendum végeredményét, és a munkahelyek védelmében teszi a dolgát.

83 munkáspárti főrendi dacolt Mr. Corbyn akaratával kedden, és egy módosító indítványra szavaztak, Ms. May kilépési egyezményével kapcsolatban. Ez gyakorlatilag az egységes piacon tartaná az országot.

A módosító indítvány most az Alsóházba kerül, ahol a Konzervatívok lázadói elegendően vannak ahhoz, hogy törvény szintre emeljék, ha a Munkáspárt is támogatja azt.

Egy ilyen lépés kiakaszthatja a tory Brexitet támogatókat, hiszen már nem bíznának így Ms. Mayben, így drasztikusan lecsökkenne a kormány támogatottsága. Ez akár azt is eredményezheti, hogy időközi választáson a Munkáspárt kerülne hatalomra.

Mr. Corbyn a kijelentéseivel felhergelte néhány képviselőjét, ugyanis azt állította, hogy az egységes piac problémás az ő terveire nézve, amivel beavatkozna a brit iparba.

Chris Leslie képviselő elmondta, a munkáspárti vezető konfliktusba kerülne ezzel kapcsolatban, ha eljönne a következő gyűlésre.

„Kétlem, hogy az ő ellenzéke sokáig visszatartható. Tisztáznia kell a helyzetet felülről, személyesen a hétfői gyűlésen.”

Mr. Corbyn szóvivője kijelentette, nem támogatják az EEA-ben maradást. Továbbá hozzátette, támogatni fogják a dolgot az Alsóházban, mint ahogy a vezetőség tette a Lordok Házában. Ugyanakkor nem szeretnének távol kerülni az EU-tól, sem az egységes piactól. Olyan Brexitet szeretnének, ami fő prioritásként kezeli a munkásokat és a gazdaságot.

Mr. Corbyn szóvivője elmagyarázta, az EEA-ben maradás alááshatja az esetleges jövőbeli munkáspárti kormány beavatkozási lehetőségeit, a brit gazdaságot tekintve, különösen az állami segélyezést és a privatizáció megfordításának kérdését figyelembe véve.

Ms. May kabinetje is mélyen megosztott a Brexitet illetően. Nem egyértelmű, hogy milyen vámokat szeretnének, de ez kedden újratárgyalásra kerül.

Boris Johnson külügyminiszter elutasította a vádakat, melyek szerint hűtlen lenne, annak ellenére, hogy Ms. May vámokat illető partnerségi ötletét őrültnek nevezte. Greg Clark gazdasági miniszter elmondta, hogy munkák ezrei kerülhetnek veszélybe, ha az ország nem támogatja ezt az ötletet.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás