Kisgyerek sokasága árul drogot az utcán Nagy-Britanniában, hogy a "családját támogassa" 1

Gyerekek árulnak kábítószert veszélyes bandák megbízásából, csak hogy a családjuknak jusson pénz ételre és lakbérre, derült ki egy nemrégiben készített tanulmányból.

Kisgyerek sokasága árul drogot az utcán Nagy-Britanniában, hogy a "családját támogassa" 3

A St Giles Trust által végzett kutatás arra talált bizonyítékokat, hogy fiatalkorúak már akár 12 éves kortól bekerülnek a kábítószer bizniszbe, amivel nemcsak a jövőjüket, de az életüket is kockára teszik, ugyanis a rendőrök mellett rivális bandák is elkaphatják őket.

„Habár ezek a fiatalok mindössze kis töredékét látják csak annak a pénznek, ami rajtuk megy keresztül, sokuk számára még a napi £100 megkeresésének lehetősége is kecsegtető ajánlat. Sőt arra is sok példa volt, hogy a gyerekek maguk ismerték el, hogy a bevételi forrásra úgy tekintenek, mint egy lehetőségre, amivel a szegénységben élő családjukat támogathatják.”

A kutatás és az elemzés a belügyminisztérium kérésére készült, és többek közt arra mutatott rá, hogyan használják a kis tizenpáréves gyerekeket, hogy a külvárosi részekre drogot szállítsanak a bandák megbízásából, miközben telefonon tartják velük a kapcsolatot.

Habár a gyerekek közül néhányról elmondható, hogy átlagos, normális családi körülmények közt nőttek fel, a kutatás szerint a legtöbb ilyen fiatalt kicsapták az iskolából, vagy csonka családban nőt fel vagy egyéb okok miatt nagyon rossz volt a családi háttere. Az, hogy melyik kisgyerekből lehet drogfutár, a bandavezérek döntik el. Általában az alapján, hogy a helyi környezetbe minél inkább passzoljanak, és minél kevésbé keltsenek feltűnést, legfőképp a rendőrökét.

A bandák célpiaca, mint kiderült igen széles, a hajléktalanoktól az egyetemi diákokig szinte mindenkinek szállítanak anyagot ilyen fiatalkorú futárokkal. Mint kiderült egyébként az sem ritka dolog, hogy a gyerekeket a saját drogfüggő szüleik küldik el pénzt keresni.

„Sok mai bandatag akkor volt kisdiák az iskolában, amikor a 2008-as válság beütött. Ennek köszönhetően közülük sokan úgy érezték az egyetlen módja annak, hogy a szegény sorból kitörjenek, ha droggal kereskednek. Sokan vannak akik még ma is ezzel hitegetik magukat.”

Kisgyerek sokasága árul drogot az utcán Nagy-Britanniában, hogy a "családját támogassa" 4

A bandák a mai napig folyamatosan fejlődnek, és egyre hatékonyabb módszereket fejlesztenek ki, hogy „láthatatlanul” árulhassanak. Sokan például valamilyen gyorsétteremláncnál szállítanak ki ételt, hogy senkinek ne tűnjön fel, hogy közben mást is árulnak. Sajnos a bandák számának és a drogot szállító fiatalok számának emelkedésével, egyre többen vannak azok is, akik az utcán „önvédelemből” kést agy valamilyen fegyvert is tartanak maguknál. Ez pedig egyenes út az erőszakos támadások és a halálesetek számának növekedéséhez.

Ahogy az az elmúlt időszak statisztikáiból és a hírekből is jól látható, Nagy-Britannia területén egyre nagyobb problémát jelent a drogkereskedelem és az ebből fakadó késelések, lövöldözések, és halálesetek száma nem csak Londonban, de az ország többi részén is emelkedik. A hivatalos adatok szerint például az olyan gyilkosságok aránya, ahol az elkövetőről lehet tudni, hogy drogot árult vagy használt közel 10%-ot emelkedett az elmúlt évtized során és jelenleg 57%.

Ami tovább nehezíti a dolgot, hogy a rendőrök számára nincs bevett protokoll amikor ilyen drogfutár gyerekeket kapnak el, így rajtuk áll, hogy elengedik, letartóztatják, vagy megpróbálják megmenteni, vagy felhasználni őket a bandák lebuktatásához. Arról, hogy hány kiskorú van ilyen mélyen bevonva a drogbizniszbe, egyelőre még hivatalos statisztikai adat sincsen.

Arról nem is beszélve, hogy azok a gyerekek, akiket elkapnak, vagy megpróbálnak kiszállni, sokszor még nagyobb veszélybe kerülnek. Ha például elkobozzák a náluk talált kábítószert, akkor megbüntethetik, vagy akár ingyen munkára kényszeríthetik őket a bandatagok, hogy ledolgozzák a veszteséget amit okoztak., ha pedig a rendőrök csak úgy elengedik őket, akkor szintén bajba kerülhetnek pusztán azért, mert azt hiszik, hogy besúgók.

A tanulmány szerint a legnagyobb probléma azonban az, hogy a kereslet a drogok iránt tovább emelkedik, például a növekvő stressz és a növekvő lakosságszám miatt, illetve nagyon sokan egyfajta megoldásként tekintenének például a marihuana legalizálására, ami által sokkal kontrolláltabb körülmények közé lehetne kényszeríteni a drogfogyasztást.        Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás