Conservative Party Chairman Grant Shapps gives a speech on free trade at the Institute of Directors in London.

Grant Shapps a konzervatív párt egy volt elnöke azt mondta, maradás és kilépés pártiak is vannak aközött a 30 konzervatív képviselő között, akik szerint a miniszterelnök ideje már lejárt.

brit miniszterelnök

„A kollégák közül egyre többen veszik észre, hogy nem az a megoldás, hogy a homokba dugjuk a fejünket, és reméljük, hogy majd valami javulni fog. Már Brownnál vagy Majornál se működött, és most sem fog” – mondta.

Már lehet tudni, hogy kabinetminiszterek is elégedetlenek May vezetésével, valamint öt volt kabinet tag is szívesen látná leköszönni miniszterelnököt. Egy interjúban ugyanis, amikor arról kérdezték Shapps-ot, hogy vannak-e kabinet tagok is az elégedetlenkedőt között, annyit felelt, hogy „Bizony”.

Az „összeesküvők” – akiknek a száma jelenleg 30 körül van – eredetileg azt szerették volna, ha privátban meg tudják beszélni May-jel a változtatási javaslataikat, azonban a Shapps szerint a konzervatívok ehelyett szabotálni próbálják őket, azzal, hogy kiszivárogtatták a nevét az újságba, mint fő szervezkedőt. Arra is rá akarták bírni, hogy a konzervatívok konferenciája előtt ne hozza nyilvánosságra tervüket, erre azonban nem volt hajlandó.

„Ez nem arról szól, hogy mi kifejezetten egy embert akarunk a helyére. Ez arról szól, hogy lehessen egy szabályos és teljes vezetői választás, amibe a párttagoknak is legyen beleszólásuk.” Remélik, hogy a hétvégén még több támogatót gyűjthetnek, mivel még így is olyan 48 ember kellene ahhoz, hogy hivatalosan is benyújthassanak bizalmatlansági indítványt.

Várhatóan May-t azonban a kabinetminisztereinek a nagy része támogatja majd, a minap például Amber Rudd magasztalta kitartását és bátorságát a balszerencsékkel tűzdelt beszéde kapcsán a konferencián. Damien Green szerint pedig nevetséges, hogy emiatt a fiaskó miatt vissza kellene vonulnia a miniszterelnöknek. Michel Gove környezetvédelmi miniszter szerint pedig mind a kabinet, mint a párt elsöprő többsége azt akarja, hogy May nyugodtan tegye a dolgát, azt, amire idén 14 millió ember megszavazta. „Szerintem ez az egész nagyon hamar ki fog fújni” – célzott Shapps kezdeményezésére Charles Walker, az 1922 tanács elnöke.

Sokan amiatt is félnek, hogy ezek a belső konfliktusok csak azt okoznák, hogy még inkább eltolódak a Brexit tárgyalások, és ezért is nem támogatják a kezdeményezést.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]