Kiderült az igazság az Angliában dolgozó EU állampolgárok fontosságáról - egy friss elemzés 1

Minőségibb munkaerő, valamint jobban is akar dolgozni az európai állampolgár a britnél, és „katasztrofális” következménnyel járna a migráció csökkentése egyes iparágakra nézve – derül ki a kormány egy bevándorlással kapcsolatos friss riportjából.

Kiderült az igazság az Angliában dolgozó EU állampolgárok fontosságáról - egy friss elemzés 3

A riportot a Migration Advisory Committee (MAC) készítette el, és többek között az szerepel benne, hogy a vállalatok és vállalkozások szerint az európaiak motiváltabbak, rugalmasabbak és túlórára hajlandóbbak, mint a brit dolgozók. A szekértők szerint az olyan szektorokban, ahol alacsonyabb képzettség szükséges, olyan üzleti modellt építettek ki, amelyekben a bevándorlók munkaereje „sokszor létfontosságú” faktor.

A riport több mint 400 helyi vállalkozást, vállalatot és kormányzati szervezet kérdezett meg, ennek az elkészítését pedig maga Amber Rudd rendelte el. Ezen munkaadók válaszaiból derült ki az, hogy szerintük az Európai Gazdasági Térségből érkező dolgozók „motiváltabbak és rugalmasabbak, mint a brit születésű dolgozók”, beleérve a túlórához és a népszerűtlenebb időpontokhoz a hozzáállást. A kelet-európaiak például 40%-kal kevesebb szabadságot vesznek ki, mint a britek. Azt is hozzátették, hogy sokszor a képzettségük is megfelelőbb.

A vendéglátási és idegenforgalmi szektor kerül a legnagyobb veszélybe a bevándorlás szigorításával, ugyanis az éttermekben, gyorséttermekben, hotelekben és bárokban dolgozók majdnem fele, 43% nem az Egyesült Királyság területéről származik. A riport szerint ebben a szektorban már most munkaerőhiány lépett fel, és több reklámot, valamint közvetítő ügynökséget kénytelenek alkalmazni. Emiatt a külföldi munkaerő elérésének nehezítése a hotelek helyzetét „nehezebbé, vagy egészen katasztrofálissá” tenné.

A gazdák is jelezték, hogy munkájuk nagyban támaszkodik az Unióból érkező idénymunkásokra. „Egyszerűen nem találunk helyi munkaerőt a nehezebb, vagy kedvezőtlenebb időpontban lévő műszakokra” – mondta Guy Poskitt gazda. „Ha nincsenek európai dolgozók, mi sem tudjuk működtetni a vállalkozást, ez egy tény.”

Kiderült az igazság az Angliában dolgozó EU állampolgárok fontosságáról - egy friss elemzés 4

A munkáspárti David Lammy szerint a riport eredményei „nagyon aggasztóak”, és ez is bizonyítja azt, hogy „az európaiak nem elveszik a munkát a britektől, hanem egyenesen serkentik a gazdaságot”.

„A Brexit után gazdasági lassulással kell szembenéznünk, valamint azzal, hogy kevesebb lesz a munkalehetőség. Lehet, hogy nem leszek népszerű azzal, hogy ezt kimondom, de a brit gazdaságnak igenis szüksége van a bevándorlókra ahhoz, hogy betöltsék azokat a helyeket, amelyeket a britek nem akarnak, vagy nem elég képzettek hozzá. Senki sem arra szavazott, hogy szegényebb legyen, vagy arra, hogy elveszítse a munkáját.”

A hivatalos statisztikák szerint a népszavazás óta máris folyamatosan esik a nettó bevándorlás – 2017 szeptemberéig bezárólag egy év alatt csupán 90 ezerrel érkezett több európai, mint amennyi elment. 2013 márciusa óta ez az első alkalom, hogy ez a szám 100 ezer fő alá esett, és 2012 óta ez a legalacsonyabb szám.

„A kontrollált és fenntartható bevándorlás iránt köteleztük el magunkat” – mondta az üggyel kapcsolatban a belügyminisztérium. „A brit nép azt akarja, hogy ellenőrizzük határainkat, és a kilépés után ezt biztosítani is fogjuk egy olyan határrendszerrel, amely Nagy-Britannia érdekeit szolgálja. Ezt a rendszert tényekre fogjuk alapozni, többek között a MAC-tól származókra. Bevonunk rengeteg befektetőt, vállalkozót, egyetemet, és egyéb vezetőt is a döntéshozatalba. Örülünk a MAC jelenlegi eredményeinek, és várjuk a teljes riportot szeptemberben.”  Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás