Kicsúszhat a Brexit a brit kormány kezei közül: a parlament dönthet, ha nincs megállapodás 1

Theresa May újabb vereséget szenvedett, miután a Lordok Háza kizárt minden lehetőséget, amiben megállapodás nélkül zúgna ki az Egyesült Királyság az EU-ból.

Kicsúszhat a Brexit a brit kormány kezei közül: a parlament dönthet, ha nincs megállapodás 3

A főrendiek 335-244 arányban megszavazták, hogy a kormány helyett a parlament dönt a következő lépésről, amennyiben a kormány végső kilépési tervét elutasítják. Ha az alsóház nem fordítja meg, ez egy puhább megállapodáshoz vezethet.

Korábban, Lord Callanan, egy Brexit miniszter, nem járult hozzá a szavazat megváltoztatásához: „Nézzük meg mi lesz, aztán majd eldöntjük az alsóházban.”

Az óvatosság magabiztosságra sugallja a konzervatívokat, hiszen vélhetően elég támogatásuk van az alsóházban is. A miniszterelnök és más miniszterek is kijelentették, hogy Theresa May feltételeinek elutasítása azt fogja jelenteni, hogy megállapodás nélkül zúg ki az ország az EU-ból.

Kicsúszhat a Brexit a brit kormány kezei közül: a parlament dönthet, ha nincs megállapodás 4

Ezen okból, Sir Keir Starmer, a Munkáspárt Brexit-titkárja, hatalmas győzelemről beszélt, hiszen ez a parlament erejét mutatja. Továbbá szerinte ha a parlament leszavazza a megállapodást, el is kell dönteniük, hogy hogyan tovább.

„Semmiképpen sem vezetheti ki önkényesen az országot az EU-ból, mindenféle megállapodás nélkül.”

„A miniszterelnököt a módosító indítvány elfogadására ösztönzi, és annak a beismerésére, hogy a többség nem szeretne megállapodás nélküli Brexitet.”

Viscount Hailsham a volt Tory miniszter, aki kezdeményezte az indítványt, biztosított mindenkit arról, hogy az ország jövőjét a parlament dönti el és nem a miniszterek.

„A demokráciákban a parlamentnek és az elektroroknak is joga van megváltoztatni a véleményét. Megváltoztathatatlan döntéseknek nincs helye a demokráciákban.”

Caroline Lucas a zöld párt egyik vezetője és a People’s Vote kampány egyik támogatója elmondta, megnőtt az esélye egy friss referendumnak.

„A képviselőknek most biztosítania kellene az embereket afelől, hogy joguk van beleszólni a végső megállapodásba.”

19 konzervatív főrendi dacolt a kormánnyal a módosító indítvány támogatásában.

Ez már a második brutális vereség, amit a Lordok Háza mért a fő Brexit-törvényre, a múlt heti szavazás után, ami az ország vámunióban tartásáról szólt.

A szavazás visszafordításának támogatottsága kétséges, bár a kormány szerint ez meggyengíti az ország helyzetét a tárgyalásokban, sőt még a parlamentről azt is feltételezik, hogy képes lenne az országot az EU-ban tartani.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás