"Katasztrofális következményei" lehetnek a britek kilépésének az országban maradó EU-s polgárokra 1

Katasztrofális következményekkel járhat a Brexit az Egyesült Királyságban tartózkodó EU-s polgárok számára. Lakhatási és munkahelyi problémákhoz is vezethet közvetlenül, figyelmeztettek a brit parlamenti képviselők.

"Katasztrofális következményei" lehetnek a britek kilépésének az országban maradó EU-s polgárokra 3

A letelepedési státusz garantálása komoly kritikák kereszttüzébe került, hiszen a Windrush-generáció problémáihoz hasonlókkal kell szembesülniük. Az EU polgárai egy digitális kódot kapnának, amivel bizonyíthatnák a státuszukat, de az alsóházi Brexit-bizottság ezt nem találta célszerűnek.

Az ő beszámolójuk könnyen használható fizikai dokumentumok bevezetésére sürgetné a minisztereket, hiszen ezek nélkül a munkaadók és főbérlők félve kerülnének kapcsolatba illegális bevándorlóknak bélyegzett emberekkel.

„A Windrush –generációval történtek megmutatták, hogy milyen következményekhez vezethetnek egyes hibák az egyének és családjaik számára.”

„Ráadásul a csalás és agresszió is képbe kerül a magas ösztönzőfaktorok miatt. A miniszterek üdvözölték az eddig elérteket, ami a polgári jogokat illeti. A bizottság ugyanakkor figyelmeztetett, hogy van még megoldandó kérdés bőven.”

"Katasztrofális következményei" lehetnek a britek kilépésének az országban maradó EU-s polgárokra 4

A jelentés részben a 27 EU-s országnak is szól, hogy végre tegyenek pontot az 1 millió Egyesült Királyságból “száműzött” ember sorsának a végére. A brit kormánynak mostantól kettőzött erővel kell odafigyelni arra, hogy megőrizzék a szabad mozgást a 27 ország között.

A bizottság az EP-t igyekszik támogatni a tervezett letelepedési díjak bevezetésével. A Belügyminisztérium £65-nál szabta meg a határt a felnőtteknél és £32.50-nél a 16 éven aluliak számára, ami egy útlevél áránál is kevesebb lenne ezáltal. A letelepedett státusz megszerzéséről itt olvashattok részletesebben.

A minisztereknek arról is döntenie kell, hogy mi történik azon EU-s polgárokkal, akiknek nem sikerül letelepedést kieszközölniük 2021 júniusáig. Ez 6 hónappal a Brexit utáni kivezető éra lejárta után lenne.

Hilary Benn, a bizottság elnöke arról beszélt, hogy a kormány a polgári jogi vitákat lezártnak tekinti, de figyelmeztetett: „A bizonyítékok arról tanúskodnak, hogy messze vagyunk még attól, hogy minden problémát megoldottnak tekinthessünk.”

„Ezek olyan emberek, akik jó szándékkal érkeztek az országba azért, hogy dolgozhassanak, adót fizessenek, családot neveljenek és gyökereket ereszthessenek. A dolgok jelenlegi állása szerint elveszíthetik a jogaik egy részét, és ez nem fair.

A kritikus hangok azután erősödtek fel, hogy Dominic Raab, Brexitért felelős titkár arra utalt, hogy még egy megállapodásmentes Brexit esetén is biztosítja az ország az EU-s polgárok jogait.

Theresa May sem úszta meg a kritikákat, hiszen a referendum utáni két évben nem foglalkozott az üggyel, ráadásul David Cameron 2016-os javaslatát is visszautasította, ami az összes jog egyoldalú garantálását jelentette volna.

Egy kormányszóvivő megvédte a letelepedést szabályozó álláspontot: „A folyamat egyenes és egyszerű lesz. Támogatni fogjuk a letelepedést igénylőket, hogy a lehető legjobban járjanak.”    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra     Forrás

Megosztás