Így alakul az átlagfizetés, a reálbérek és a munkanélküliség Angliában - friss adatok 1

A munkanélküliségi ráta továbbra is rekord alacsony Nagy-Britanniában – 1975-ben volt legutóbb ilyen alacsony. Eközben az év végre a bérek növekedési üteme is kezdett felzárkózni – közölte a Nemzeti Statisztikai Hivatal, az ONS.

Így alakul az átlagfizetés, a reálbérek és a munkanélküliség Angliában - friss adatok 3

A munkanélküliség az októbert megelőző 3 hónapban továbbra is 4,3%-on állt, változatlanul az előző időszakhoz képest. És bár a százalék nem változott, összesen 26 ezer emberrel többnek lett munkája a vizsgált hónapok során.

Emellett a foglalkoztatottsági ráta – amely azt vizsgálja, hogy a 16-64 év közöttiek hány százaléka dolgozik – egy tizedet emelkedett, 75%-ról 75,1%-ra. Ez azt jelenti, hogy összesen októberben 32,08 millió szigetországban élő felnőtt lakosnak volt állása. Növekedett még az átlagkereset is: 2,5%-kal, ha a bónuszokat is belevesszük, és 2,3%-kal, ha nem. Mindkét eredmény jobb, mint amit előzetesen az elemzők jósoltak.

Így alakul az átlagfizetés, a reálbérek és a munkanélküliség Angliában - friss adatok 4

De ezek előtt a jó hírek előtt csaknem 24 órával az ONS azt is közölte, hogy az infláció viszont az elmúlt hat év legmagasabb értékét produkálta novemberben. A fogyasztói árindex 3,1%-ra emelkedett – legutóbb 2012 márciusában volt ilyen magas ez a mutató.

Ez azt jelenti, hogy bár a bérek kezdenek felzárkózni, még mindig nem növekednek olyan ütemben, mint az infláció, így összességében még mindig rosszabbul járunk, és a reálbérek még mindig csökkenőben vannak, vagyis a fizetésünk hiába nő, egyre kevesebbet ér.

„A foglalkoztatottság továbbra is közel van a rekordjához.” – mondta az ONS egyik elemzője.

„A munkanélküliségi mutató is csökkent, habár nőtt azoknak a száma, akik jelenleg nem dolgoznak és nem is keresnek munkát. A átlagjövedelmek tekintetében pedig volt egy kis emelkedés, ami azt jelenti, hogy bár még mindig csökken a reálbér az infláció miatt, a szakadék legalább kissé szűkült.”   Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás  Forrás 

Megosztás