Hatalmas tűz pusztít Anglia középső részén Manchester városától nem messze, és akár több napig, vagy hétig is eltarthat, mire megfékezik az országban beköszöntött száraz meleg idő miatt.

A lángokban álló területre többszáz katonát vezényeltek ki, hogy segítsenek a tűz megfékezésében. A helyi tűzoltóság szóvivője azt nyilatkozta, hogy amennyiben továbbra is marad ez a száraz idő, és nem fog esni, úgy a lángok megfékezése akár hetekbe is beletelhet. A Manchester város tűzoltóságának egyik vezetője, Tony Hunter a legutóbbi konferencián nem győzött hálálkodni, hogy a katonaságot is bevonták, ugyanis elképesztően sokat segítenek a tűzoltóknak.

A katonák mellett a légierő egy helikoptert is a tűzoltóság rendelkezésére bocsátott, amit szintén az oltáshoz használnak, és a tűz terjedésének megfigyeléséhez. Sajnos azonban a mocsárvidék a csapadék hiányában igencsak kiszáradt az utóbbi meleghullámnak köszönhetően, ami azt jelenti, hogy szinte  minden növényzet üzemanyagként szolgál a tűznek, hiszen könnyen lángra kap és gyorsítja a tűz terjedését.

„Jelenleg a térségben az időjárás előrejelzések szerint nem várható csapadék, legalábbis jelentősebb mennyiségűvel nem számolhatunk, ami napokkal, vagy akár hetekkel is meghosszabbíthatja az oltás folyamatát.”

„Ha megváltozik a szélirány és a tüzet elkezdi a terület középső része felé fújni, akkor komoly gondban leszünk, ugyanis ott sokkal sűrűbb a növényzet, ami drámaian megváltoztathatja a jelenlegi helyzetet. Sajnos kis eső nem is lenne elég, hogy a tüzet jelentősen lelassítsa, tekintve, hogy az utóbbi napokban mennyire meleg volt.”

Eddig 55 tűzoltó dolgozik a helyszínen, valamint nagyjából 100 katona és egy helikopter segíti lánglovagok munkáját. A lángok már közel 20 négyzetkilométeres területen égnek. A jelenség még az űrből is látható. A tűzoltóság szóvivője azt mondta ez az eddigi legnagyobb területen égő tűz, amiben ő és az emberei valaha részt vettek.

A keddi nap folyamán a Calico Cresent nevű kisebb területen lakókat, ami Greater Manchesterhez tartozik, evakuálták a tűz miatt. Ez egyébként szerencsére mindössze 34 otthon lakóit érintette.

A környéken néhány helyen akkora a füst, hogy csak gázmaszkban lehet kimenni az utcára. Emellett az is tovább nehezíti a tűzoltók dolgát, hogy időközben több másik kisebb tűz is kialakult a környéken. Ha esőben nem is reménykedhetünk mostanság, de tűzoltók és a katonaság együttes munkája bizonyosan megfékezi a tüzet a lehető legrövidebb időn belül.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra     Forrás