Theresa May, brit miniszterelnök a mai nap folyamán az esti órákban lehet, hogy leváltásra kerül posztjáról, ugyanis bizalmatlansági szavazás lesz ellene, derült ki ma egy hivatalos bejelentés folyamán.

Sir Graham Brady, az 1922 backbench committee egyik tagja hozta nyilvánosságra a nyilatkozatot amelyben kihirdették, hogy a miniszterelnök ellen összegyűlt a 48 darab aláírás, ami az indítvány beadáshoz szükséges. Ez egyébként a kormánypárti képviselők 15%-át jelenti, és ez kell ahhoz, hogy a miniszterelnök leváltását kezdeményező procedúra kezdetét vehesse.

A bejelentés azután érkezett, hogy a Brexit párti konzervatív képviselők, vagyis a kormánypárti „lázadók” azon része, aki eddig nem fedte fel a kilétét, most szintén a nevét adta a bizalmatlansági indítványhoz. Az eddiginél is nagyobb bizalomvesztést az váltotta ki, hogy Theresa May kedden a mindenki által annyira várt szavazást elnapolta, aminek az lett volna a célja,hogy döntsön arról, hogy a miniszterelnök által kiharcolt Brexit megállapodást a parlament elfogadja-e vagy sem.

A nagy esemény a mai nap folyamán este 6 és 8 óra közt fog lezajlani, amikor is mind a 315 Tory képviselőnek szavaznia kell, egy titkosított szavazás folyamán, amikor is arról fog döntés születni a leadott szavazatok alapján, hogy Theresa May folytathatja-e miniszterelnökként a britnemzet kormányzását.

A miniszterelnöknek összesen 158 őt támogató szavazatra lesz szüksége ahhoz, hogy továbbra is megőrizhesse posztját, amit ha sikerül megtartania, akkor egy évig mentességet élvez egy ugyanilyen procedúra alól.Ettől függetlenül, ha 100-nál többen szavaznak ellene, már az is elég ahhoz,hogy a további munkásságára végzetes hatással legyen.

Ha May-nek mennie kell, az egyben azt is jelentené, hogy a kilépés dátuma is elnapolásra kerül, amennyiben az EU-val ezt sikerül megbeszélni politikai problémákra hivatkozva.

Amennyiben May veszít is, az új miniszterelnök nem kerül beiktatásra január közepéig. Ez egyébként a kiszabott határidő is egyben, amíg a miniszterelnök Brexit megállapodásáról a parlamenti szavazásnak meg kell történnie. May azt nyilatkozta, hogy nem adja fel olyan könnyen, harcolni fog a miniszterelnöki pozíciója megtartásáért. Akárhogyan is alakul a szavazás, nagy változások lesznek….    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengőikonra, majd a csatlakozásra   Forrás