Ha nem születik alku az EU-val, teljesen leállhat a légi közlekedés Nagy-Britanniában 1

Philip Hammond az első kabinetminiszter, aki beismerte, hogy ha megegyezés nélkül lépnének ki az Unióból, az azt jelenté, hogy valamennyi időre megszűnne minden légi közlekedés a szigetországról a kontinensre és vissza a kilépést követően.

légi közlekedés

Az alsóház pénzügyi tanácsa előtt fejtette ki Hammond, hogy „elméletileg lehetséges” ez a kimenetel is, vagyis ha a tárgyalások során nem tudnak mindenben megegyezni, és nem születik megállapodás, akkor az a légi forgalom időleges leállásához vezethetne az Uniós országok és Nagy-Britannia között 2019 márciusa után. De azt is hozzátette, hogy „nem hiszi, hogy bárki is komolyan gondolná, hogy ez lesz a vége a dolgoknak”, mivel szerinte valahogy mindenképpen összehoznának egy légi-megállapodást.

Szerinte mindkét fél „közös érdeke” biztosítaná azt, hogy ezt az eshetőséget valamiféle megállapodással elkerüljék. „Vannak pontok, ahol muszáj lesz olyan egyezségre jutni, amik már a kilépés első percétől életbe léphetnek majd. Tudom, hogy készen kell állni arra is, hogy mi van akkor, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, egészen addig, amíg nem teljesen biztos, hogy ez nem fog megtörténni. Csak azt nem tartom jó ötletnek, hogy emiatt előre átcsoportosítsunk költségeket más hivatalokhoz, aztán meg miután elköltötték, ujjal mutogassunk egymásra.”

Hammond nem sokkal korábban visszautasította ugyanis, hogy költségvetési tervet készítsen arra az esetre, ha nem születne megállapodás a Brexit kapcsán az Unióval.

Az utóbbi 25 évben az EU-n belüli légiirányításért az EU Internal Market for Aviation felelt (ismertebb nevén az „open skies”), ők teszik lehetővé a közlekedést két uniós reptér között. Az open skies-nak köszönhető az is, hogy az utóbbi évtizedekben megjelentek a fapados légitársaságok, mint a Ryanair vagy a Wizzair – ezeknek a forgalma már éves szinten majdnem eléri az egymilliárd főt.

Azonban, ha az Egyesült Királyság egyszer kilép, nem lesz majd semmilyen szabályozás, amibe visszatérhetnek. Így a repüléshez az EU és az UK között egy teljesen új megállapodás kellene. Sőt, az USA és az Unió közötti légiforgalmat is uniós szervezek irányítják, így Washingtonnal is egy új szerződést kellene kialakítani ebben az esetben.

A nyaralások nagy részéhez a légitársaságok Európán keresztül viszik az utasokat, és Britanniába is az európai országból érkeznek a legnagyobb számban. Az Abta utazási szövetség vezetője szerint „elméleti és gyakorlati esélye is van” a repülőjáratok felfüggesztésének, de hozzátette, hogy „bízik abban, hogy a tárgyalások során születik majd valami megoldás erre a kérdésre, mielőtt idáig fajulna a dolog”.

„Egyértelmű, hogy mindkét fél számára az lenne a legjobb, ha a légiforgalom nem szünetelne.” Paul Carter, a Hotelplan vezetője pedig így vélekedik: „Ez most ilyen taktikai játék a kormány és Brüsszel között, de óriási felzúdulást keltene, ha ez lenne a vége a dolgoknak. Szóval nem hiszem, hogy így fog történni.”    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

Megosztás