Féltonnás fel nem robbant bombát találtak a londoni repülőtér mellett 1

Lezárták a London City Airport repteret, miután egy igen méretes, második világháborús bombát találtak a Temzében, az V. György dokk mellett.

Féltonnás fel nem robbant bombát találtak a londoni repülőtér mellett 3

A rendőrség lezárta a bomba 200 méteres körzetét, és minden környező úton blokkolták a közlekedést. A bombát munkálatok közben találták meg a dokknál, amely párhuzamosan fut a reptérrel. A királyi tengerészet is a helyszínre ment, hogy megerősítse a bomba eredetét. A reptér azt javasolja mindenkinek, hogy el se induljanak, és keressék fel a légitársaságot, amellyel utaznának további utasításokért és információkért.

„A bombát egy előre betervezett munkálat során fedezték fel, és egyből jelezték is a rendőrségnek vasárnap hajnal 5-kor” – volt olvasható a Met közleményében.

„A királyi tengerészettel együtt egész nap az eltávolításán dolgoztunk. Este 10-kor döntött úgy a tengerészet, hogy 213 méteres körzetben lezárja a területet, hogy úgy tudjanak az eltávolításon munkálkodni, hogy az egy civilre sincs veszéllyel. Biztonsági okokból a repteret és a környező utakat is lezártuk.”

Féltonnás fel nem robbant bombát találtak a londoni repülőtér mellett 4

A bomba a hírek szerint körülbelül 500 kg-ot nyom, és másfél méter hosszú. A méretes robbanószerkezet miatt eddig több mint 300 járatot töröltek, körülbelül 9000 utas érintett benne. Bár a reptér azt mondta, remélhetőleg ma már ki tud nyitni, Newham városi tanácsa szerint egy ekkora bomba eltávolítása legalább kedd reggelig fog tartani.

„A robbanószerkezet egy üledékrétegben fekszik, így az első lépés az, hogy ebből óvatosan ki kell szedni, hogy a vízben fel tudják lebegtetni” – mondta a tűzszerészek szóvivője. „Az eltávolítás ideje attól is függ, hogy mennyire hullámzik a víz, de úgy kalkulálunk, hogy holnap reggelre hatástalanítva.”

Féltonnás fel nem robbant bombát találtak a londoni repülőtér mellett 5

Evakuálás is történt, hét környező utca lakosainak kellett elhagyni a környéket: a Holt Road, a Leonard Street, a Lord Street, a Newland Street, a Tate Road, a Muir Street és a Kennard Street. Voltak néhányan, akik nem voltak hajlandók elhagyni otthonukat, de a legtöbben rokonoknál vagy barátoknál húzzák meg magukat a bomba eltávolításának az idejére.„Nem kezdtük meg a műveletet, amíg a 214 méteres körzet teljesen tiszta nem volt. Amint megkezdődik a bomba kiemelése, várhatóan bővíteni fogjuk az evakuációs zónát 250 méterre.”

A bombára egyébként 11 méterrel a felszín alatt bukkantak rá, és valószínű, hogy még nagyobb, mint az a szerkezet, amely 2015-ben Bermondsey-ben okozott többnapos káoszt, miközben 1000 lakást kellett kiüríteni.

A lezárt reptér egyébként jelenleg a 14. legforgalmasabb Angliában, főképpen azok kedvelik, akik üzleti céllal utaznának valahova. Olyan légitársaságok repülnek itt, mint a British Airways, a Flybe, a CityJet, a KLM és a Lufthansa. Bár újrafoglalási lehetőségre már reptereken és kompenzációra mindenképpen lehet majd számítani, így is sok kellemetlenséget okozott a leállás – például a Tottenham Hotspur szurkolók se biztos, hogy időben eljutnak majd a BL Juventus ellen játszott rangadójára, amely nemsokára esedékes.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra! Forrás

Megosztás