Évente több, mint 100 nap nem zuhanyoznak a britek 1

Elég sokan mondogatják, hogy a britek egy jelentős része, finoman szólva sem tisztálkodik eleget. Nos egy közvélemény kutatás fényt derített a számokra, és az eredmény elég lehangoló. Egy átlagos brit évente 227-szer zuhanyozik, négyszer fürdik, és 111 napon kihagyja a mosakodást a napi rutinból.

girl-shower5

A Bubble Bath Day, azaz habfürdőzés napjának alkalmából, a Laterooms.com több, mint 2000 brit felnőttet kérdezett meg tisztálkodási szokásairól. Mint kiderült, 111 nap nem zuhanyoznak a britek évente, így nem csoda, hogy nem mindig rózsa illatúak. A megkérdezettek 35%-a mondta, hogy évente négyszer, vagy kevesebbszer fürdik, 47% számára ezen fürdések közül átlagosan 2 hotelben történik. A zuhany már jóval nagyobb népszerűségnek örvendett, főleg amiatt, mert rövidebb időt vesz igénybe. A britek átlagosan 227-szer zuhanyoznak évente.

A kutatás kimutatta, hogy az átlag brit ember 111 napot tölt tisztálkodás (mind zuhanyzás, mind fürdés) nélkül. 111 nap pedig több, mint 3 és fél hónap! Mosdás nélkül… Vagy mondhatjuk azt is, hogy heti 2-3 nap kimarad. A legkevesebbet az ország dél-nyugati részén élő britek szeretnek zuhanyozni, ők mindössze 208-szor teszik ezt meg évente. Ez az arány Wales lakosai körében volt a legmagasabb, így ők nyertek, évi 251 zuhanyozással. A fürdőkádban való fürdést Yorkshire környékén évente 30-szor is művelik átlagban az emberek. Feltehetőleg ők nem sietnek annyira.

Na, de mi van a brit nőkkel? Ők csak igényesebbek….?!

A kutatás azt is feltárta, hogy a nők sem adnak magukra annyira, mint azt a sok sminkből remélnénk. A túlnyomó többségük ugyanis nem zuhanyzik minden nap, és a leggyakoribb kifogás a „mert fáradt vagyok” volt. Ami még ijesztőbb, hogy 3-ból 1 brit nő, vagyis a 33%-uk elismerte, hogy néha előfordul olyan is, hogy három napig nem tisztálkodnak egyáltalán, de még arcot sem mosnak, nemhogy zuhany, vagy fürdés.

A brit nők 57%-a vallotta be, hogy rendszeres náluk az, hogy túl fáradtak a tisztálkodáshoz, és zuhanyzás helyett csak nedves törlőkendőt használnak. (Fiúk, lányok mondjatok már valamit, mert engem a sírás környékez….) A nőknek készített kérdéssor, amit a Flint+Flint csinált, és szintén több, 2000-en válaszoltak rá, arra is fényt derített, hogy csak minden 5. nő zuhanyzik minden nap, és 35%-uk még a sminkét se mossa le buli után, hogy annyival is többet alhasson.

Érdekesség, hogy a megkérdezettek 60%-a fürdik együtt partnerével, főleg, ha hotelben tartózkodnak, a telefonját pedig minden negyedik megkérdezett fürdés közben sem tudja lerakni.

Na és mennyi akkor az ideális szám, a heti zuhanyzást illetően az “okosok” szerint

Természetesen ahány ember, annyi állítás, de a bőr-, és hajtípusunktól függően változhat. Az azonban igaz, hogy a napi egy zuhanyzás, néhány kivételes esetben, nagyon érzékeny bőr esetén akár többet is árthat annál, mint amennyit használ.

Professor Stephen Shumack, az Australasian College of Dermatologists elnöke a következőt nyilatkozta a téma kapcsán: “Akkor kell zuhanyozni, amikor szükséges. Csak az utóbbi 50-60 évben lett divat a mindennapi zuhanyzás. Az ok, ami miatt ezt megtesszük, inkább társadalmi nyomás (hogy jó illatúak legyünk), mint tényleges szükség magára a zuhanyra. Igazából azonban csak a hónalj és az ágyék környékén lévő mirigyek felelősek a testszagért. Nem az egész testünk termeli. A túl sok mosdás ráadásul a bőr zsírosságát, a természetes “olajozottságát” szünteti meg, ami száraz ekcémás bőrhöz és egyéb bőrbetegségekhez is vezethet.”

A helyzet tehát az, hogy ha bizonyos testrészeinket tisztán és ápoltan tartjuk, és rendszeresen kezet mosunk, akkor egyáltalán nem gáz, ha csak minden második nap zuhanyzunk. Legalábbis valaki, aki szaktekintélynek mondható, ezt állítja, persze ettől még ne szokjunk le a zuhanyzásról, ez csak egy ember véleménye. Azért, aki nem szeret zuhanyozni, legalább ezeket a tanácsokat fogadja meg…   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra    Forrás

Megosztás