Emberek ezrei éjszakáztak hóban elakadt kocsikban, vonatokban: már a katonaság is besegít Nagy-Britanniában 1

Folytatódik az ítéletidő Angliában, immár negyedik napja küzdünk a fagyos idővel és a hóviharokkal. A tegnap éjjel különösen kíméletlen volt azokkal, akik közlekedni szerettek volna, több száz autó ragadt a hóban országszerte, és az elakadt vonatokon is rengeteg embernek kellett átvészelnie az éjszakát. Két esetben olyan súlyossá vált a helyzet, hogy a hatóságok a hadsereg segítségét kérték.

Emberek ezrei éjszakáztak hóban elakadt kocsikban, vonatokban: már a katonaság is besegít Nagy-Britanniában 3

 

 

Legalább 100 utas éjszakázott egy, a hóban elakadt vonaton áram, fűtés, meleg víz és elegendő élelem nélkül. A vonat 17:35-kor indult Waterloo-ból Bournemouthba, azonban egy ponton elakadt, és csak ma reggelre sikerült kiszabadítani róla az embereket. Azonban úgy tudni, legalább 5 vonat állt le a délnyugati régióban az időjárásnak köszönhetően, a South West vonataival utazók tömegei közvetítették balszerencséjüket a közösségi oldalakon.

Egyikük, a 26 éves kanadai egyetemista Alyssa azután indult vissza a Bournemouth egyetemre, hogy meglátogatta édesapját a bristoli kórházban, ekkor sikerült a hóban egész éjszakára leálló vonatra szállnia.

Emberek ezrei éjszakáztak hóban elakadt kocsikban, vonatokban: már a katonaság is besegít Nagy-Britanniában 4

„Eléggé megdöbbentő, hogy egy ilyen népes és fejlett országban egy ilyen kis hó képes ekkora káoszt okozni. Kanadai vagyok, hozzá vagyunk szokva az extrém telekhez… amikor a vonaton kifelé bámultam az ablakon, az jutott eszembe, hogy jézusom, a hó alatt szinte látszik a szép zöld fű is. Nem értem, hogy 2018-ban egy nagy vasúti társaság hogy nem tud kezelni egy kis havazást. Az első négy órában még nagyon-nagyon mérges voltam, utána már csak kimerült, és nagyon szerettem volna otthon lenni.”

Egy másik utas arról mesélt, hogy az emberek összezsúfolódtak a kabinokban, hogy így is melegebb legyen kicsit, és dalokat énekeltek, hogy tartsák egymásban a lelket. A brockenhurst mellett lerobbant vonathoz hajnal kettő körül egy mérnök érkezett meg, így vele legalább néhány ember le tudott jutni a vonatról. Nicky szerint összesen 9 órát fagyoskodott az elakadt járműben.

Emberek ezrei éjszakáztak hóban elakadt kocsikban, vonatokban: már a katonaság is besegít Nagy-Britanniában 5

Először a Virgin Trains East Coast javasolta azt az embereknek, hogy egyáltalán ne induljanak útnak vonatokkal – ezt az üzenetet azóta átvette több társaság is.

Kocsival sem tanácsosabb azonban nekivágni az utaknak. Walesben az országot átszelő főutat torlaszolta el a hó Aberystwyth felé, azonban problémák vannak a A40-as, a A470-es, és az A458-as utakkal is. Az A303-as út úgy bedugult Hampshire, Wiltshire és Somerset között, hogy sokan az autóban voltak kénytelenek éjszakázni. Az A31 is járhatatlan, és problémás jelenleg az M5 déli vége és az A35-ös út is.

Az A46-os Bath és az M4-es út közötti szakaszban van lezárva, Birminghamtől délre az M40-es út járhatatlan, az M1-en pedig Milton Keynes és Northampton között vannak problémák. A Pennine-hegységen keresztül vezető M62-es úton a 21 és 22-es elágazás között nem lehet haladni, és szintén a hegyekben lezárták az A628-at és az A66-ot is. Skóciában a Forth Road Bridge-en nem lehet közlekedni, és az M9 is járhatatlan Stirlingtől délre.

A Hampshire rendőrség kérte végül a hadsereg segítségét, hogy evakuálni tudjanak mindenkit a teljesen eltorlaszolódott A31-es útról. Az A303-as úton közel 100 autó ragadt ott Ilminster közelében, Manchester körzetében pedig szintén több száz autós volt kénytelen a kocsiban éjszakázni az M62-esen.

A 37 éves Dave Webb szerint legalább 10 órája nem tudtak mozdulni. „Tegnap este fél 6 körül állt le a forgalom, azóta itt vagyunk. Fél 7 óta nem is esik a hó, azonban egyre erősebbek a szélfúvások.” Milnrow mellett egy csapat önkéntes vállalkozott arra, hogy meleg italt, ételt és takarókat visz a jeges időben elakadt, a kocsiban didergő emberek számára.

Midlands és West Country területén az egészségügyi központok kérték a hadsereg segítségét, mivel az időjárási körülmények a betegellátást is jelentős mértékben akadályozták. Shropshire, Devon és Cornwall kórházaihoz vezényeltek ki gyalogosokat és a hóban közlekedésre alkalmas harci járműveket, hogy a betegszállítást segítsék.

Emberek ezrei éjszakáztak hóban elakadt kocsikban, vonatokban: már a katonaság is besegít Nagy-Britanniában 6

A hírek szerint legalább 50 ezer brit rekedt külföldön a légi közlekedés leállásai miatt. A legrosszabbul a Heathrow repteret érinti a viharos idő, csak pénteken 250 járatot voltak kénytelenek törölni, köztük rengeteg olyat, amely más kontinensen lévő helyszínekre, például New Yorkba vagy Szingapúrba indult volna. A Bristol reptér csütörtök nagy részén zárva volt, és pénteken is több mint 60 járatot töröltek el.

Az Electricity North West szerint áramkimaradások voltak Stockport, Oldham, Preston, Blackburn, Bolton, Manchester, Carlisle, Cumbria és Derbynshire egyes részein is, csak Buxtonban 5000 ház maradt áram nélkül egy időre.

 

A „keleti szörnynek” már több halálos áldozata is van. Egy 7 éves kislány akkor sebesült meg súlyosan, amikor egy autó egy ház oldalába csapódott a rossz útviszonyok miatt Looe-ben. Egy 75 éves nőt az utcán találtak meg megfagyva Leedsben, egy férfi szintén autóbalesetben vesztette életét, egy másik embert pedig a jeges vízben lelte halálát tegnap a Danson Parkban.

A meteorológusok szerint pedig még nincs vége. „További havazás jöhet, és a szél sem fog enyhülni, a jeges hőmérséklet meg főként nem. Londonban is lehet még hóra számítani, igaz nem annyira, mint eddig, de arra pont elég lesz, hogy további fennakadásokat okozzon.” Az Ír Köztársaságban továbbra is vörös riasztás van érvényben, miután az elmúlt 35 év legnagyobb hóviharát vészelték át.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás