Mark Carney nyilvánosságra hozta a Bank of England számításait, mi szerint a Brexit népszavazás máris 2%-kal visszavetette a gazdaságot, ami nem kevesebb, mint 40 milliárd font.

Ez háztartásonként durván, mintegy £900-nak (vagyis nagyjából 330 ezer forintnak) felel meg eddig.

Kedden a kincstári bizottságnak nyilatkozta ezt, ugyanis a gazdaság alulteljesítette a bank előrejelzéseit, amiért a fő felelős a szavazás végeredménye volt, hiszen rekord mértékű zuhanást eredményezett a font árfolyamában.

„Ha megnézzük, hogy hol tart a gazdaság jelenleg az előrejelzéshez képest, több mint 1 százalékkal lejjebb van, mint előtte annak ellenére, hogy a Bank of England, a kormány és az EU mindent megtett ennek elkerülésére, ráadásul ezzel párhuzamosan az európai gazdaságok még erősödtek is.”

„Ha minden faktort figyelembe veszünk, azt láthatjuk, közel 2 százalékkal jobban gyengült a gazdaság, mint ahogy azt becsültük eredetileg.”

„A reálbérek háztartásokra elosztva £900-tal csökkentek még a 2016 májusi előrejelzéshez képest is, ami nem kevés pénz.”

A januárban, Davosban tartott beszédében elmondta, 2018 végére közel 2%-os csökkenésre számít a GDP-ben.

Wes Streeting, egy munkáspárti képviselő, a People’s Vote kampány támogatója elmondta: „A Bank of England igazgatója elég egyértelműen kijelentette, a Brexitet érintő szavazás egyszerűen szegényebbé tett minket, ráadásul a kormány elbaltázott tárgyalásai a helyzet romlásával fenyegetnek, akár generációk távlatában is. Az ilyen bizonyítékok megmutatják, miért kell szavazást tartanunk a végrső Brexit megállapodást illetően.”

Mr Carney figyelmeztetett, az Egyesül Királyság sürgősen rá van szorulva az egységes piac és vámunió átalakulására 2019 márciusáig. Azt is elmondta, hogy a beruházási érték százalékos növekedési üteme a többi fejlett ipari gazdaságban kétszámjegyű, míg a brit gazdaságban “az egyszámjegyű tartomány alsó széle felé jár”. Kijelentéseiért egyébként sokszor komoly bírálatok érik a brit kormány politikusai részéről.

„Ha a kilépés végrehajtását illető megállapodás kudarcba fullad, akkor komoly gazdasági beavatkozások következhetnek.”

A GDP növekedés az első negyedévet tekintve az Office for National Statistics eredményei szerint 0.1%-ra csökkent, ami 5 éves távlatban is a legrosszabb, ráadásul emellett a termelékenység is 0.5%-kal csökkent.

Ugyanakkor a bank szerint ez az extrém időjárás is közrejátszott részben, amely valamelyest lelassította a gazdaságot az év első pár hónapjában. A növekedési rátát 0.3%-ig felülvizsgálhatják. A következő negyedévre 0.4% felé várják a gazdasági növekedést.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás