Éleződik a helyzet Nagy-Britannia és Oroszország közt az elmúlt napok eseményei miatt 1

Oroszország „nem beszél ultimátumokban” és nem is hajlandó elfogadni, ha valaki ultimátumot ad nekünk – mondta Moszkva nagykövete az ENSZ előtt. A nagykövet Theresa May arra a kijelentésére válaszolt így, miszerint 23 orosz kémet kitiltanak Nagy-Britanniából a nemrégiben történt idegméreg-támadás miatt, amelyet egy volt orosz kettős ügynök ellen követtek el Salisbury-ben.

Éleződik a helyzet Nagy-Britannia és Oroszország közt az elmúlt napok eseményei miatt 3

A brit miniszterelnök szerint a felelősség egyértelműen Putyint terheli, a volt orosz kém, Sergei Skripal és Yulia lánya még mindig súlyos állapotban a kórházban van. „Az oroszok válasza teljes komolytalanságot mutat az események súlyossága iránt” – mondta May a parlamentben. „Egy hadsereg által használt súlyos idegméreg bevetését egy békés európai városban szarkazmussal, cinizmussal és tagadással kezelnek.” A kitiltás mellett Theresa May miniszterelnök bejelentette, felfüggesztenek minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal.

Az Egyesült Királyság képviselője arra kérte az ENSZ speciális és tiltott kémiai anyagokkal foglalkozó tanácsát, hogy végezzenek vizsgálatot a használt idegmérgen, bizonyítva Moszkva bűnösségét. Erre válaszul tagadta le Nebenzya, hogy Oroszországnak köze van az esethez.

„Ultimátumot kaptunk, 24 óránk lenne beismerni, hogy mi követtük el a támadást” – mondta. „Viszont mi nem beszélünk az ultimátumok nyelvén, és nem tűrjük el azt sem, hogy velünk bárki így beszéljen. Kézzelfogható, konkrét bizonyítékot követelünk, amely megmutatná, hogy Oroszországnak köze van a támadáshoz. Enélkül nem vehetjük komolyan a légből kapott vádaskodásokat.”

Éleződik a helyzet Nagy-Britannia és Oroszország közt az elmúlt napok eseményei miatt 4

Nebenzya szerint emellett a brit kormány „háborús propaganda-eszközöket” használ, és hátsó szándékai vannak az igazság felderítése mögött. A Russian Mission UN Twitterén közzétett kommentek szerint az orosz nagykövet azt mondta, hogy a britek „az ENSZ tanácsa elé rángatták az ügyet”, és hogy a tiltott kémiai anyagokkal foglalkozó tanács nem fog hallgatni az alaptalan vádaskodásokra.

„A brit hatóságoknak nem az a célja, hogy felfedjék az igazságot Skripal esete mögött, más a motivációjuk. Háborús propaganda eszközöket használnak annak érdekében, hogy befolyásolják a tájékozatlan közvéleményt. Nincsenek tények, csupán feltételezések az orosz befolyásról”.

Éleződik a helyzet Nagy-Britannia és Oroszország közt az elmúlt napok eseményei miatt 5

Eközben az USA a briteket támogatja az ügyben. „Úgy gondoljuk, csakis Oroszország felelőssége a támadás, amelyben két ember súlyos állapotba került Angliában olyan idegméreg miatt, amelyet egyébként a hadseregben szoktak alkalmazni” -mondta az USA ENSZ-szóvivője. „Ha nem teszünk most határozott lépéseket az ügyben, akkor biztosan nem Salisbury lesz az utolsó hely, ahol ilyen történt. Meghatározó, hogy most hogyan reagálunk.”

A 23 orosz ügynököknek egy hete van elhagyni az országot. Ez a legnagyobb csoportos kiutasítás azóta, hogy 31 ügynököt 1985-ban elküldtek az Oleg Gordievksy-ügy miatt. Eközben Jeremy Corbynt is kritizálták amiatt, ahogyan az ügyre reagált. Többek között azt mondta, hogy a brit hírszerzés információi „problémásak”, valamint eddig elkerülte az orosz befolyás hangoztatását. Emiatt volt olyan munkáspárti képviselő, aki azt mondta, hogy teljes mértékben támogatja May kijelentését a parlamentben, és hogy egyetért az oroszok bűnösségével az ügy kapcsán.  Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra  Forrás

Megosztás