Egy újabb dokumentum szivárgott ki a Brexit tárgyalásokkal kapcsolatban, amit az Independent hozott nyilvánosságra. Kiderült ugyanis, hogy az EU vezetők meg fogják kongatni a vészharangokat a kilépés kapcsán, mivel ismét nem haladnak a dolgok se előre se hátra.

A hírek szerint a többi tagállam vezetői alternatívákat fognak felvázolni Nagy-Britannia számára, arra az eshetőségre készülvén, hogy a szigetország sikeres megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. A maradék 27 tagállam miniszterelnökei és vezetői egy privát ülést fognak tartani Theresa May, vagyis Nagy-Britannia képviselője és miniszterelnöke nélkül a következő héten az Európai Tanács csúcstalálkozóján. A csúcstalálkozó Brüsszelben lesz és a fő témája a Brexit tárgyalások további menete lesz.

Az egyik megbeszélést összefoglaló vázlat szerint azonban az EUs tagállamok vezetői hangot terveznek adni az aggodalmuknak, mely szerint „az ír határ ügyében még mindig nem történt semmi előrehaladás” és emellett „itt az ideje, hogy az EU minden szinten komolyabban kezelje a helyzetet, és kezdjen el felkészülni MINDEN eshetőségre”. Ez lefordítva annyit jelent nagyjából, hogy kezdjünk el berendezkedni arra az eshetőségre, hogy nem lesz itt semmiféle megállapodás.

Mindemellett újra el fog hangzani az is, hogy az unió „szeretne végre tisztán látni azügyben, hogy a britek pontosan miféle kapcsolatot szeretnének a két fél közt a kilépés után gazdasági szempontból”. Ezzel kapcsolatban sincsen még tisztázva szinte semmi, és ez egyre jobban frusztrálja a többi 27 tagállamot, és az EU vezetőségét is.

A vázlatot, amit diplomaták raknak majd össze Kedden, még a csúcstalálkozó előtt meg lehet majd változtatni, de minden bizonnyal az már eleve a vezetők álláspontját elég pontosan tükrözni fogja, hogy erre ne legyen szükség.

May szintén hivatalos egyébként a találkozóra, csak a tárgyalások Brexittel kapcsolatos privát részén nem vehet majd részt. Az EU tagállamok egyébként a tárgyalások megkezdése óta nem akarnak közvetlenül Theresa May-jel tárgyalni közvetlenül, ehelyett ezt a nemes feladatot inkább Michel Barnierre bízták rá.

Mr. Barnier egyébként azt nyilatkozta Bécsben az egyik beszédében, hogy ideje lenne a briteknek reálisan látni azt, hogy a tárgyalásokon nagyjából milyen eredményekre számíthatnak a két fél közt, és hogy ideje lenne végre megérteni, hogy miután kilép, Nagy-Britannia számára igenis lesznek olyan dolgok amik nem lesznek tovább elérhetők.

„Bennünket próbálnak hibáztatni a saját döntéseik következményei miatt. Még egyszer elmondom, ebbe a játszmába nem vagyunk hajlandóak belemenni. Ez csak időpocsékolás, és nekünk nincs időnk ilyesmire.”

A tárgyalások részben azért nem haladnak semerre, mert a brit miniszterelnöknek nem sok mozgástere van a parlamentben, miután elvesztette a többséget, így most mindenki minden döntésbe megpróbál beledumálni, és ott akadályozzák a kormány munkáját, ahol csak tudják, hol joggal, hol jogtalanul, hol okkal, hol ok nélkül. Bár azt ne felejtsük el, hogy ezt is magának köszönheti a konzervatív párt.        Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás