Egyre több főbérlő már nem hajlandó kiadni a lakásait EU állampolgárok számára, így próbálva elkerülni, hogy meg kelljen felelni a szigorúbb szabályozásoknak velük kapcsolatban.

EU állampolgárok

A Residential Landlords Association (RLA) felmérése szerint majdnem minden ötödik főbérlő inkább nem adja ki a szobáit mostmár uniós lakóknak, mivel sokkal több teendő és ellenőrizendő dolog van velük kapcsolatban, mint ha briteknek adnák ki. Az új kormányrendelet értelmében ugyanis egy ideje a főbérlő felelőssége, hogy ellenőrizze, a külföldi albérlője legálisan tartózkodik-e az országban.

A szabályt még 2014-ben iktatták be a bevándorlási törvények közé, és tavaly lépett jogerős hatályra. Az volt a célja, hogy visszaszorítsa az illegális bevándorlást, de a jelek szerint inkább csak annyit értek el vele, hogy a főbérlők inkább nem adják ki a lakásaikat európaiaknak a sok plusz bürokrácia miatt. Azt mondják, nagyon sok utánajárással és macerával jár leellenőrizni az albérlőik státuszát, és attól is félnek, hogy ha valamit nem jól csinálnak, akkor súlyos pénzbírságot vagy akár 5 év börtönt is kaphatnak.

Így viszont az EU állampolgárok egyre kevesebb lehetőséget találnak az ingatlanpiacon maguknak. A megkérdezett főbérlők 17%-a mondta, hogy már inkább nem adja ki az albérletét külföldieknek. „A kormány jelenleg megnehezíti a mindkét fél dolgát. A minisztereknek nagyon gyorsan lehetővé kéne tenni az albérlők helyzetének könnyű azonosítását. Enélkül a főbérlők félnek a sok lehetéges hibázási ponttól, és attól, hogy emiatt komoly bírságot szabnak ki rájuk” – mondta az RLA elnöke.

„Ez a szégyenteljes törvény pont segít olyan barátságtalan környezet kialakításában, ami elüldözi az uniós állampolgárokat” – mondta Diane Abbott, a munkáspárt egyik minisztere. „A jogiak ilyen módon történő megnyirbálása nem csak morálisan megkérdőjelezhető, de amíg az Unió tagjai vagyunk, jogilag is az. De mit is várhatunk egy olyan miniszterelnöktől, akinek a belügyminisztere ’Menjetek haza!’ feliratú teherautókat csináltatott?”

Még idén korábban, a Joint Council for the Welfare of Immigrants hasonló felmérésében a főbérlők 42%-a, tehát majdnem a fele mondta, hogy szívesebben ad ki lakást olyannak, akinek van brit útlevele. Egy úgynevezett „mystery shopping” megfigyelés során – melynek a célja az volt, hogy felfedjék, mennyire diszkriminálják a nem briteket rengeteg helyen – az is kiderült, hogy a főbérlők 58%-a teljesen figyelmen kívül hagyta az olyan jelentkezéseket, ahol egy etnikai kisebbségből származó, brit állampolgárságát nem bizonyító egyén volt a kérelmező.

A belügyminisztérium szerint persze a főbérlőknek kötelességük minden egyes jelentkező státuszát megvizsgálni, és illegális olyan feltételezésekbe bocsájtkozni, hogy „ő biztosan nem angol”. Ennek némileg ellentmond például a napokban kiszivárgott dokumentum, ami szerint nagyon komolyan akarják majd korlátozni a bevándorlók lehetőségeit. Arra a papírra egyelőre nem érkezett kommentár tőlük.  Forrás Hirdetőknek: [email protected]