A Brexit ellenes kampány vezetői megígérték, hogy Nagy-Britannia EU tagságával kapcsolatban egy éven belül új népszavazást harcolnak ki.

A Best for Britain néven elindított kampány arra szólítja fel a brit parlamenti képviselőket, hogy harcoljanak ki egy új népszavazást, miután Theresa May, brit miniszterelnök megállapodik majd az EU-val, de még azelőtt, hogy a szigetország formálisan kilépne.

A kampánycsoport elképzelése szerint ezen a szavazáson, a szavazólapon lesz majd egy olyan beikszelhető opció is, hogy Nagy-Britannia egyáltalán ne is lépjen ki az EU-ból. A csoport, melyet anyagilag a magyar származású milliárdos, Soros György támogat, a napokban indította a nyári kampányát azzal a céllal, hogy minél nagyobb tömegek támogatását szerezze meg egy második népszavazáshoz.

„Népszavazás lesz, méghozzá még a kilépés, vagyis 2019 márius vége előtt. Úgy hisszük, hogy ez a helyes megoldás, mert így mindenki véleményt nyilváníthat az ügyben. A vitát ugyanis nem lehet kizárólag a parlament falain belül elrendezni, épp ezért szeretnénk minél több embert megszólítani, és elmagyarázni nekik, hogy a kilépés miként fogja érinteni és befolyásolni a hétköznapi életüket.” – nyilatkozta a kampány vezetője, Eloise Todd.

A kormány mereven elzárkózik egy második népszavazás lehetőségétől, de mi úgy hisszük, hogy parlamenti manőverek segítségével kényszeríthetjük rá a Theresa May által irányított konzervatív kormányt.

„Túl régóta várják el tőlünk, hogy lenyeljük a sok hazugságot arról, hogy a 17 millió ember szavazata feljogosítja Theresa May-t arra, hogy olyan módon oldja meg a kilépést, ahogy neki tetszik, teljesen figyelmen kívül hagyva azt, hogy az mennyire más, mint az eredeti elképzelés volt, vagy hogy mekkora károkat okoz majd az országnak. Én azt mondom mindenkinek, hogy ne engedjük, hogy ezt a sok sületlenséget lenyomják a torkunkon.” – tette hozzá.

A Best for Britain tervei szerint a második népszavazást egy jogszabálymódosítás tenné lehetővé a kormány kilépési terveiben, amit a parlament hagyna jóvá. Ha a parlamenti képviselők többségét sikerül maguk mellé állítani, akkor a módosítás kötelezné a kormányt, hogy a szavazást még 2019 márciusának vége előtt tartsák meg. Abban az esetben, ha a brit nép elutasítja a May által tervezett kilépés feltételeit, a kilépési procedúra automatikusan leállna.

„2019 március 29 után az esély arra, hogy bent maradjunk az EU-ban, megszűnik. Az embereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy elvessék a kilépés ötletét, amennyiben az nem bizonyul jobbnak a jelenlegi helyzethez viszonyítva. A történet egyszerű: győzzön a jobbik ajánlat.”        Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás