Eltérítettek majd porig égettek egy emeletes buszt Belfast utcáin az Egyesült Királyságban, Észak-Írország területén. Ez volt zsinórban a hatodik este, hogy zavargások vannak a régióban.

Boris Johnson, brit miniszterelnök azt nyilatkozta az esetet követően, hogy „nagyon aggasztják a látottak”, miután a Translink emeletes buszát molotov koktéllal dobálták meg a város nyugati felén, amelynek következtében az teljesen kiégett. A tömegközlekedési eszköz ellen elkövetett támadás a szerda esti eseményeknek csak az egyike volt. A rendőröket kövekkel hajigálták, és az egyik a helyszínen tartózkodó fotóst is megtámadták, a moltov koktélok pedig csak úgy repkedtek minden irányba.

„Mélységesen aggasztanak az észak-írországi erőszakos események, különösen a lakosságot és a vállalkozásokat védő PSNI elleni támadások, illetve a buszsofőr és egy újságíró megtámadása. A nézeteltérések megoldásának a módja a kommunikáció, nem pedig az erőszak vagy a bűncselekmények.” – nyilatkozta nemrégiben Boris Johnson.

Sokan attól tartanak, hogy a brexitmegállapodás fokozatosan kezdi feléleszteni az elmúlt évtizedekben elnyomott indulatokat az északír tartományban. A hétvégén több alkalommal is volt gyújtogatás, és sajnos a zavargásokban rendőrök tucatjai sérültek meg. Ugyan csak kis létszámú, de agresszív utcai tüntetések tucatjai jellemezték a húsvéti hosszú hétvége mindhárom éjszakáját számos városban, melyeket több, jellemzően ír katolikusok lakta kisebb településen is a brit koronához hű lojalisták zajos, zenés éjszakai felvonulásai tettek teljessé.

Arlene Foster első miniszter azt mondta az események kapcsán, hogy: „Az ilyen erőszakra nincs ésszerű magyarázat. Ez teljesen helytelen, és abba kell hagyni. ”

Claire Hanna, az SDLP parlamenti képviselője is bírálta az erőszakot, és ezt írta twitteren: “Azt mondják nekünk, hogy ezek a tiltakozások és zavargások a csalódottság miatt vannak, hogy nem hallgatták meg őket, de ugyanakkor egy kiváló fotós újságírót ok nélkül megtámadnak, miközben ő csak megpróbálta lencsevégre kapni az eseményeket.”

A rendőrség azt tanácsolta a lakosság tagjainak, hogy kerüljék el a környéket. Nichola Mallon, Észak-Írország infrastrukturális minisztere „betegesnek” minősítette a busz elleni támadást.

„A saját közösségüket és a saját közszolgáltatásukat megtámadók nem érnek el vele semmit, és ráadásul ha ez így megy tovább, csak idő kérdése, hogy valaki súlyosan megsérüljön vagy meghaljon. Szerencsére senki nem sérült meg a legutóbbi incidens során, de a zavargásokért és a rendőrség elleni folyamatos támadásokért felelős személyeknek azonnal le kell állniuk.”

Zavargások voltak Carrickfergus, Newtownabbey és Londonderry egyes részein is a hétfői nap folyamán. Alig 12 éves gyerekek is részt vettek az elmúlt napok erőszakos eseményeiben. Autókat, telefonfülkét és kukákat is gyújtottak fel hétfőn Londonderry Waterside negyedében. A rendőrség olyan esetről is beszámolt, hogy téglát dobtak egy taxira, amely épp egy utast szállított.

A közösségi oldalakon megosztott videón jól látszik, ahogy a buszt moltov koktéllal és kövekkel hajigálják. Csoda, hogy a buszsofőrnek nem lett baja. Az utcai zavargások mérete szerencsére  egyelőre csak töredéke a „Felfordulás” időszakára jellemző eseteknek.

A brexit formális bejelentése után az akkori Theresa May kormányt pont az bénította meg, hogy egyszerre akart megfelelni annak, hogy Nagy-Britanniát teljesen kivonják az EU egységes belső piac intézményrendszerének illetékességéből, és ezzel párhuzamosan tiszteletben tartsák az északír helyzetről intézkedő Nagypénteki Megállapodást, ugyanakkor megőrizzék az Egyesült Királyság területi integritását.

Végül Boris Johnson elfogadott egy olyan megállapodást az EU-val, amely szerint az északír tartomány továbbra is a brit koronához tartozik, de piacszabályozási szempontból viszont az Ír Köztársasággal együtt az EU belső piacának a része marad. Így Észak-Írország a piacszabályozás szempontjából már különböző rendszerhez tartozik, és emiatt az északír brit unionisták azt állítják, hogy a kormány „eladta” őket, és ez az egyik fő oka a térségben egyre fokozódó feszültségnek.      Forrás