Drasztikusan emelkedhet az élelmiszerek ára a Brexit után 1

Drasztikusan emelkedhetnek az élelmiszerek árai, ha nem sikerül a kormánynak kitárgyalnia egy szabadkereskedelmi egyezményt az EU-val, figyelmeztettek a főrendiek. Ezáltal teljes üzletek dőlhetnek romba, illetve elakadhat az utánpótlás úgymond.

Drasztikusan emelkedhet az élelmiszerek ára a Brexit után 3

A vásárlók kétszintes rendszerben találhatják magukat, azaz lesznek olyanok, akik megveszik a jóval drágább brit termékeket, illetve olyanok is, akik az olcsó, gyenge minőségű importot. A főrendiek szerint kemény kontraszt van a kormány helyzetet illető magabiztossága és az ipar képviselőinek álláspontja között.

Az Egyesült Királyság kikötői egyszerűen meg fognak fulladni, mivel lelassul az importok beáramlása, az ellenőrzések miatt, figyelmeztetett a Lordok Háza energia- és környezetbizottsága.

Viszont ha minimális ellenőrzéssel juttatjuk be őket az országba, az biztonsági kockázatot jelent.

A főrendiek szerint elképzelhetetlen, hogy a leendő megállapodás – legyen az bármi is – nem lesz hatással az ország élelmiszerellátására. Ha nem sikerül megállapodni, 22%-os vámot jelenthet az importokra nézve a Brexit.

Ugyan ez nem 22%-os emelkedést jelentene az árakban, de mindenképpen észrevehető lenne a fizetésnél a számlán.

Erre reagálva a kormány csökkenti az élelmiszerimportok vámját, EU-s és nem EU-s termékekre egyaránt, de ez aláássa a hazai termelők versenyképességét.

A bizottság szerint már késő növelni a termelést és lehetetlen is, tehát nem megoldható az importkiesés pótolása házon belül.

Az EU-s munkaerőkiesés magasabb béreket is jelent igaz a hazai dolgozók számára, de a költségeket elképzelhető, hogy a vásárlók fizetik majd meg.

A főrendiek nincsenek meggyőzve arról, hogy a kormány tulajdonképpen mit is szeretne pontosan. Csökkenteni, vagy szinten tartani az élelmiszerek árait, vagy az állatok és az emberek védelmében magasabb elvárásokat támasztani a termelők és tenyésztők felé.

A bizottság igazgatója Lord Teverson nem az élelmiszerek mennyiségéért, áráért aggódik, hanem a hazai iparért, importőrökért, kikötői hatóságokért és a fogyasztói szervezetekért.

A kormánynak fontos és nehéz döntéseket kell hoznia, mondta. Az ország élelmiszerének a fele importált, de ami érdekesebb, hogy 30% az EU-ból, és 11% olyan országokból, akik EU-s kereskedelmi egyezményekkel rendelkeznek.

Lord Teverson hozzátette: „Szeretnénk látni, hogy pontosan mit is akar a kormány, milyen intézkedéseket, hiszen az élelmiszeriparnak és a vámhatóságoknak fel kell készülnie.”

Egy kormányszóvivő a következőket mondta: „Az élelmiszerek árai nagyon sok mindentől függnek. Egyrészt az árutól, másrészt árfolyamtól, olajáraktól, stb.”

„De mi azt szeretnénk, ha a fogyasztóink széleskörű választékból válogathatnának, és éppen ezért fontoljuk meg ennyire a határvédelmet és kontrollt, hogy akadálymentesen áramolhasson az áru az országba. Időben válaszolni fogunk a bizottságnak.”    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás