Botrányosan sok pénzt kér a brit kormány az állampolgárság megszerzéséért 1

Megvádolták a belügyminisztériumot, hogy a lakosoktól pofátlanul nagy összegeket elkérve gyűjtött össze több mint 800 millió font bevételt az elmúlt 6 év során.

Botrányosan sok pénzt kér a brit kormány az állampolgárság megszerzéséért 3

Például azok a fiatalok, akiknek van joga az állampolgárságra – beleértve több ezer olyan embert, aki már az Egyesült Királyságban született – akár 1000 fontot is be kell fizetnie, hogy hivatalosan be legyen jegyezve brit állampolgárként. A rendszer ellen kampányolók szerint ezek a díjak elképesztően igazságtalanok, és nagyon sokan meg sem tudják fizetni őket. A belügyminisztérium szerint azonban az áraik teljesen rendben vannak, és az összegeket a bevándorlás javítására fordítják.

Az állampolgárrá válás díjai 2011 óta emelkednek, például két gyerek beregisztráltatása majdnem a triplájára nőtt, hála a drágulásnak és a második gyerekért járó kedvezmény eltörlésének. Egy riport szerint egy regisztrációs procedúra a minisztériumnak 264 fontjába kerül, mégis egy-egy jelöltnek 2016-ban akár 936 fontot is ki kellett ezért fizetnie.

Botrányosan sok pénzt kér a brit kormány az állampolgárság megszerzéséért 4

A 18 éves, Walthamstowban élő Samson azt mondja, kölcsönt kellett kérnie azért, hogy fizessen az állampolgárrá válását, és hogy nagyon dühös amiatt, hogy a belügyminisztérium így nyerészkedik rajtuk. Samson 5 éves korában költözött Londonba szüleivel Nigériából. Bár már jó ideje van joga az állampolgárságra, nem tudott még élni ezzel, emiatt pedig többek között jóval többet kellene fizetnie egy egyetemen, és a 2012-es londoni olimpián se léphetett fel állampolgárság hiányában.

Botrányosan sok pénzt kér a brit kormány az állampolgárság megszerzéséért 5

„Nem volt egyszerű édesanyámnak ennyi pénzt felszabadítani erre a plusz kiadásra, jelentős kölcsönt kellett kérnie a helyi templomközösségtől” – mondta, és hozzátette, hogy még a mai napig nem sikerült teljesen visszafizetniük, és hogy emiatt kénytelen pizza futárként dolgozni. „Nehéz összeegyeztetni a sulival, tegnap is nagyon későn értem haza, és egész nap fáradt vagyok, a tanulásra se tudok úgy koncentrálni.”

A családnak nem csak Samson, de két testvére után is kellene regisztrációs díjat fizetni, annak ellenére, hogy a legkisebb gyerek már Nagy-Britanniában született. „Botrányos, hogy a belügyminisztérium ennyi hasznot húz a gyerekek és felnőttek állampolgárrá regisztrálásából” – mondta Solange Valdez-Symonds, a Project for the Registration of Children as British Citizens elnöke a témával kapcsolatban.

Ingyenesen kitölthető brit állampolgársági teszt kérdéssor

A belügyminisztérium persze másképpen vélekedik. „Amikor meghatározzuk a díjainkat, beleszámítjuk azt is, hogy a jelölt milyen előnyökhöz jut majd az állampolgársága által – szerintünk az az igazságos, hogy ha aki hasznot húz a regisztrálásából, az egyenlő mértékben hozzájárul a felmerülő költségekhez” – mondta a szóvivő. „A brit állampolgárság egyáltalán nem kötelező, és sokan nem is élnek vele.”       Forrás

Megosztás