Egy £5-os maradt, ami £50,000-ot ér, és bárki zsebében ott lapulhat 1

Mostanra megtaláltak a négyből három különleges, gravírozott 5 fontos bankjegyet, amely akár 50,000 fontot érhet a szakértők szerint – vagyis még egy ilyen van valahol felfedezetlenül valakinél.

fiver

Egy maradt a négy nagyon értékes ötfontosból, amelyet még nem találtak meg. A bankjegyeket egy miniatűr portré díszíti, amely Jane Austent ábrázolja, és az elismert művész, Graham Short készítette őket. A négy elképesztően értékes pénz még 2016-ban került titokban forgalomba az Egyesült Királyságban.

A birminghami művész a négy bankjegyet elköltötte Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban. Az elsőt 2016 decemberben találták meg, egy dél-walesi kávézóban, amikor az egyik vendég ezt kapta visszajáróként, miután egy kolbászos-tojásos szendvicset vásárolt. Egy másik pedig a skót határ környékén került elő, egy karácsonyi képeslapban volt.

Egy £5-os maradt, ami £50,000-ot ér, és bárki zsebében ott lapulhat 3

A mikro-művész Short az 5mm-es portrékat az új, műanyag alapú ötfontosok transzparens oldalára rajzolta, hogy ezzel tisztelegjen az írónő halálának 200. évfordulója előtt. A speciális bankjegyeket elkészítő Graham a hiányzó negyedik bankjeggyel a hírek szerint Angliában, Leicester városában fizetett.

janeaustenengrave1412a

A BBC-nek pedig azt nyilatkozta, hogy legutóbb egy idős hölgy bukkant a bankjegyére Észak-Írországban. „Egy idős asszony találta meg, és azt mondta, hogy ’nem szeretné, ha a képe az újságokba kerülne, valamint, hogy ha valóban sok pénzt ér, akkor inkább fiatal gyerekek lássák hasznát.’” Mindegyik bankjegyet a Tony Huggins-Haig Galéria biztosította Kelsoban, akik a projektet elindították 50,000 fontért.

A 4 speciális és rendkívül értékes bankjegy pontos sorozatszámát, és hogy miről ismerjük fel, itt találjátok meg.

Az Észak-Írországban felhasznált bankjegyet egy nyugdíjas találta meg végül, aki teljesen önzetlenül egy galériának ajándékozta, egy kézzel írt levél kíséretében. A levélben többek közt ez olvasható: “Az én koromban erre már semmi szükség nincsen. Kérem használják arra, hogy fiataloknak segítsenek.” A walesi és a skóciai megtaláló is azt mondta, hogy inkább megtartják a különleges ötfontosokat ahelyett, hogy eladnák őket.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra    Forrás   

Megosztás