influenza

Az influenza elleni védőoltás felvételét javasolják az egészségügyi szakértők Angliában. Kutatások ugyanis azt mutatják, hogy képesek vagyunk az influenzát és a koronavírus egyszerre elkapni, így dupla veszélynek tesszük ki magunkat a vakcina nélkül.  Az influenzás megbetegedés vagy szövődményei pedig súlyos és akár halálos következményekhez is vezethetnek.

influenza

Angliában jelenleg egyre szélesebb körben elérhető az ingyenes influenza védőoltás- 50 év felett például mindenki jogosult rá. Ennek ellenére sajnos az oltás idén még nem áll széles körben rendelkezésre, és a szakértők attól tartanak, hogy a lakosság erősen érintett lesz majd a fertőzésben.

Az Angol Népegészségügyi Szolgálat (Public Health England) koronavírus kutatása közel 20 000 kórházi beteget vizsgált 2020 januárja és áprilisa között. Feltételezésük szerint a koronavírus mellett influenzában is megbetegedőknél a halálozás kockázata több mint kétszeresére nőhet.

Az influenza önmagában is súlyos megbetegedést okoz – Angliában évente körülbelül 11 000 ember haláláért felelős és emellett sokan kórházi ellátásba is kerülnek. Azok a személyek pedig, akiknél magas az influenzás megbetegedés kockázata, a koronavírus miatt is extrán veszélyeztetettek.

Ki kaphat ingyenes influenza elleni oltást jelenleg Angliában?

  • akik a koronavírus miatt izolálják magukat és családtagjaik
  • bizonyos betegségekben szenvedők  (cukorbetegség, szívelégtelenség és asztma)
  • terhes nők
  • két évnél idősebb óvodás gyermekek
  • minden általános iskolás gyermek, (hasonlóan a tavalyi évhez) és idén első alkalommal a 7. évfolyam tanulói is
  • minden 65 évnél idősebb ember, majd a programot kiterjesztik az 50 év felettiekre is
  • egészségügyi és szociális gondozók
  • lakó- vagy idősotthonban élő emberek
  • olyan emberek, akik egy idős vagy fogyatékkal élő személyt gondoznak

Akik az oltásra jogosultak, azokkal a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) hamarosan kapcsolatba lép.

Azok, akik nem jogosultak az ingyenes oltásra, gyógyszertárakban és a szupermarketekben megvásárolhatják a vakcinát. A meglévő készleteket azonban azok kapják, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. A Boots például ideiglenesen felfüggesztette időpontfoglalásait a 65 évnél fiatalabbak számára. Az NHS England ugyanakkor megerősítette, hogy országosan nincs hiány a vakcinákból, de jogosultakat szakaszosan immunizálják, így az oltást a legmagasabb kockázatú csoportok kapják meg először.

Az influenza, akárcsak a koronavírus, vírusfertőzés, amely köhögés és tüsszentés útján terjed. A társadalmi távolságtartás, a maszkok és a rendszeres, alapos kézmosás segíthet csökkenteni mindkettő terjedését.

Az influenzás emberek többsége egy hét alatt otthonában, gond nélkül gyógyul. A krónikus betegségben szenvedőknek és a 65 év felettieknek ugyanakkor azt javasolják, hogy megbetegedés esetén hívják az NHS 111-es számát.      Forrás    bszemese

 

Megosztás