Az EU szerint nincs már esély rá, hogy októberig sikerüljön megállapodni Nagy-Britanniával a kilépésről 1

Az EU képviselői letettek arról, hogy októberben bármiféle Brexit-megállapodás kerül kialkudásra, az Európai Tanács gyűlésén – tudta meg a The Independent.

Az EU szerint nincs már esély rá, hogy októberig sikerüljön megállapodni Nagy-Britanniával a kilépésről 3

Brüsszeli hivatalnokok szerint az elakadás azt jelenti, hogy a fontos ügyekben már a hátralévő időben lehetetlen megállapodni. Theresa Mayre mutogatnak, mint zsákutca, ahol elakadt az egész, ezzel nyomást gyakorolva rá.

Pénteken találkozik a teljes kabinetjével, ami valószínűleg az éjszakába fog nyúlni. Vélhetően a Brexit utáni EU-hoz fűződő szálakat szeretné majd elvágni. Az EU hivatalnokai az Európai Tanács múlt heti gyűlése után nyilatkoztak. A téma főként a bevándorlás volt, de Ms Mayt is figyelmeztették, hogy lassan kifogy az időből. Egy belsős informátor megerősítette, hogy nincs már remény az októberi megállapodásra, hiszen azt sem tudják még, hogy Ms May mit szeretne.

„Először el kell dönteniük, hogy mit szeretnének, aztán ezt át kell beszélniük velünk, és ha elfogadhatónak találjuk, akkor elindulnak bizonyos folyamatok, mielőtt továbblépnénk.”

Egy másik forrás, amely az Európai Bizottsághoz áll igazán közel, a The Independentnek a következőket mondta: „Inkább december lesz reális, viszont ez már túl közel van a márciushoz.”

Az EU idősebb képviselői is siettetnék a dolgot, miután Juncker is így tett, Mark Rutte holland miniszterelnökkel egyetemben, aki így fogalmazott: „Nem vesztettem el a türelmem, de ideje közeledni egy megállapodás felé.”

A britek oldaláról a Downing Street meg van győződve, hogy az ország érdeke a gyors megállapodás, így ő hisz az októberi „csodában”. Egy szóvivő a múlt heti gyűlésről elismerte, hogy a Brexit az elejétől fogva egy kihívás volt.

„De eddig jól haladunk, hamarosan a white paper is elkészül, a jövőbeli terveinkkel.”

Ennek ellenére a britek szerint megcsúsztak az idővel és az októberi megállapodás lehetetlen. Éppen ezért a december esélyes és a 01.21-es dátum 2019-ben. Egy előrehaladott állapotban járó indítvány tovább sürgeti a dolgot, de a decemberi dátum miatt már leginkább az idővel fut versenyt Ms May, a 03.29-es Brexit előtt.

Egyöntetű győzelmet kell felmutatnia és felsorakoztatnia a képviselőket a megállapodás mögé.

Brüsszel nem hunyt szemet a brit lázadozások felett. Kifejezetten félnek attól, hogy nem sikerül olyan megállapodást kitalálnia, ami mögé elegendő képviselő beáll. Először a saját kabinetjében kellene a Brexitet támogatókat maga mögé állítania. Erre kiváló alkalom lesz a gyűlés.

Egy potenciális bevándorlási törvény a Brexit utáni maradványokból jelenleg pihentetésre kerül, tudta meg a The Independent kormányközeli forrásokból. Sokkal inkább maga dolgozná ki a törvénykezést Ms May, de ezt a csapatának is jóvá kell hagynia.

A találkozónak egyébként egy nappal előbb kellett volna megrendezésre kerülnie, de a kabinet Brexit albizottsága nem fogadta el sem Ms May vámopcióit, sokkal inkább keményebb Brexit felé hajolva. Főleg a maradáspártibb volt belügyminiszter Amber Rudd távozása óta. Így a találkozót elvetették.

Pedig a találkozó a teljes kabinettel több lehetőséget adna Ms Maynek arra, hogy közelebb tartsa az országot az EU-hoz, ami a vámokat illeti, valamint az egységes piacot.

Természetesen spekulációk merültek fel, hogyha túltolja, akkor a Brexit mellett kardoskodók, mint Boris Johnson, David Davis, vagy Liam Fox eltávolíthatja őt a kabinetből. Mr Johnsonhoz közelállók elvetették az ötletet. A Downing Street belső informátorai elismerik ugyan, hogy a pénteki gyűlés akár a következő napba is belefolyhat.       Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás