Az EU-s polgárok 75%-a nem lenne jogosult Nagy-Britanniában dolgozni a legújabb javaslat értelmében 1

Az Európai Uniós állampolgárok nagyjából háromnegyede, aki az Egyesült Királyság területén él és dolgozik jelenleg, nem lenne jogosult, hogy a szigetországba jöjjön munkát vállalni, ha a kormány a Migration Advisory Committee (Migrációs Tanácsadó Bizottság) javaslata szerint járna el, amit ezen a héten terjesztettek elő.

Az EU-s polgárok 75%-a nem lenne jogosult Nagy-Britanniában dolgozni a legújabb javaslat értelmében 3

Az elemzést az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű szervezet végezte el és arra mutat rá, hogy Nagy-Britannia mennyire súlyosan rá van szorulva az Európa többi részéről érkező képzetlen munkaerőre, és tovább növeli a bizonytalanságot és a bizalmatlanságot a vállalkozások közt.

A Migrációs Tanácsadó Bizottság ugyanis kedden azt javasolta a kormánynak, hogy amennyiben Nagy-Britannia végre maga dönthet a bevándorlás menetéről, és hogy kik jöhetnek be az országba, úgy a kilépés után célszerű lenne csak a szakképzett munkaerő beáramlását elősegíteni. Ezzel párhuzamosan, a képzetlen munkaerő beáramlását pedig meg kellene próbálni visszaszorítani.

A javaslatban olyan feltételek is elhangzottak, mint a minimális éves fizetés, ami alatt nem lehetne munkát vállalni, ami szerintük £30,000 körül lehetne. Ez azonban a Nagy-Britanniában működő számos nagyobb vállalat szerint katasztrofálisan rossz ötlet lenne, és végzetes következményei lehetnének számos olyan cégre nézve, amik gyakorlatilag pont ezekből az alacsonyabban képzett EU-s polgárokból látják el magukat munkaerővel.

Az EU-s polgárok 75%-a nem lenne jogosult Nagy-Britanniában dolgozni a legújabb javaslat értelmében 4

Az IPPR által végzett elemzés rávilágított, hogy a Migrációs Tanácsadó Bizottság által vázolt tervek, amennyiben megvalósulnának, úgy a jelenleg a vendéglátásban dolgozók nem kevesebb, mint 97%-a nem felelne meg a követelményeknek, és nem lenne jogosult arra, hogy az országban munkát vállalhasson.

A szállítással kapcsolatos cégeknél, vagy raktárakban dolgozó EU-s polgárok 95%-a nem felelne meg a követelményeknek. Még az olyan jobban fizető szektorokban is, mint a pénzügy, 25% nem lehetne itt.

Az eredmények a brit statisztikai hivatal munkaerőre vonatkozó hivatalos adatai alapján számolták ki, ami tartalmazta a teljes munkaidőben dolgozók fizetését, és nemzetiségüket. Jelenleg egyébként 2.28 millió EU bevándorló él Nagy-Britannia területén, ami közel 100 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Annak ellenére, hogy a Migrációs Tanácsadó Bizottság álláspontjával rengetegen nem értenek egyet, a nemrégiben kiadott hivatalos jelentésükben lerántották a leplet elég sok tévhitről, ami az EU bevándorlókat illeti.

Kiderült ugyanis, hogy az EU-ból érkező munkavállalók éves szinten £2300-tal többet fizetnek be adók formájában a brit államnak, mint egy átlagos Nagy-Britannia területén élő és dolgozó felnőtt. Az itt született népesség ezzel szemben £70-tal maradt el, míg a nem európai származású bevándorlók évi £800-tal maradtak el az országos átlagtól.

Sőt, az állításokkal ellentétben mindössze minimális hatásuk van a brit dolgozók fizetésére és a szigetországban levő EU polgárok számának nincs negatív hatása a brit gyerekek iskolákban való elhelyezésére. Sőt az EU bevándorlók számának növekedése nincs kapcsolatban a bűncselekmények számának növekedésével sem, és a brit egészségügybe is sokkal többet „teszünk bele”, mint amennyit használjuk azt.

A valóságban a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy az EUs polgárok valamiféle előnyt majd a Brexit után is élvezni fognak, cserébe azért, hogy a britek az egységes piacnak továbbra is szoros részét képezhessék. Egyelőre azonban biztosat még nem lehet tudni, hisz a tárgyalások még folyamatban vannak.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás